Ultima vizită a Regelui Mihai în Gorj

Ultimul rege al României s-a stins din viață marți, la ora 13.00, la reședința sa din Elveția, dispariția fostului suveran amintindu-le gorjenilor de ultima vizită pe care Majestatea Sa, Mihai I, a făcut-o în urmă cu un deceniu la Mănăstirea Tismana.

Regele a venit atunci la cunoscuta mănăstire pentru a serba onomastica, vizita fiind făcută de Sfinții Mihai și Gavril. Însoțit de fosta regină Ana și de principesa Margareta, Mihai a fost șoferul propriului său autoturism, la acea vreme fiind încă în putere.

Ofițerii care îi asigurau paza și protecția chiar au mărturisit la acel moment că regele a fost un șofer foarte bun și rezistent la drum lung. Mai fusese prin Tismana cu un deceniu și ceva înainte, iar principesa Margareta mărturisea că și-ar fi dorit un sejur mai lung la următoarea vizită, vizită care nu a mai avut însă loc niciodată.

„Ziua Sfântului Mihail este foarte importantă în familia noastră, în fiecare an alegem altă mănăstire din România unde mergem. La Mănăstirea Tismana nu am mai fost de 11 ani. Este un pic frig aici, dar ne place, este foarte frumos şi am vorbit cu Înalt Prea Sfinţia Sa Teofan să venim şi altădată, dar să stăm trei sau patru zile“, declara la vremea respectivă principesa Margareta.

Regele Mihai a murit la 96 de ani, fiind cel mai longeviv monarh al Europei și ultimul conducător de stat din Al Doilea Război Mondial care a fost în viață până acum. Obligat să stea decenii întregi în exil, departe de țara pe care ar fi trebuit să o conducă, fostul rege a primit de abia după anul 2000 permisiunea autorităților române de a reveni în România.

DOLIU

Guvernul a decretat marți trei zile de doliu național în România în memoria fostului suveran, Mihai I urmând să fie înmormântat la Curtea de Argeș, după ce trupul său va fi depus pentru reculegere atât la Castelul Peleș, cât și la Palatul Regal din Calea Victoriei.

Vizualizări: 1,544

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: