Umbra lui Năstase la Grivco

Pe lângă faptul că se zvonește c-ar fi luat 100.000 ca să apară la Gâdea, Adrian Năstase n-a fost rău alaltăieri seară, în prima sa apariție televizată. Nu știu dacă de 100.000, dar a fost bun. Știți cum părea? Ca un om ieșit din închisoare. Mai sfătos, mai calm, mai înțelegător chiar și cu Băsescu.

De partea cealaltă, Gâdea voia scandal. Cu un rictus permanent pe față, buzele țuguiate ca o pițipoancă dornică să-și etaleze atuurile și sprâncenele încruntate suficient încât să trădeze suprema zbatere intelectuală, Gâdea îi sorbea fiecare cuvânt lui Adelu cum doar la domnul prof. dr. Felix l-am mai văzut făcând. Dar ce-i ieșea din gurița fină a fostului premier nu era ce voia directorul să audă. Nu-l critica pe Ponta, nu-l rupea în bucăți pe Băsescu, nu o supunea pe Udrea unui gang bang cu tot publicul din platou, plus operatorii. Cu un aer învins, dar arogant învins, de om care a descoperit sensul vieții, Năstase a părut mai degrabă un Mircea Geoană ceva mai puțin prost. Același discurs nostalgic și plin de regrete despre trecut și momentele hotărâtoare ratate. Cred c-am auzit de cel puțin cinci sintagma ”dacă aș fi câștigat alegerile în 2004”, ca și când asta ar fi făcut personajul în ultimele luni: campanie și politică.

Întrebat, totuși, și despre dificultățile întâmpinate în penitenciar, Năstase a mărturisit că i-au lipsit lucruri simple, aparent neimportante pentru un om de rând, obișnuit ca acestea să-i fie permise. Ca de exemplu să bea un pahar de vin. Mi se pare credibil. Într-adevăr, aceste lucruri simple pe care le poți face în viața reală îi dau acesteia farmecul. În închisoare nu mai poți să bei un pahar de vin, să iei o șpagă, să faci un milion de euro, să vinzi doișpe tablouri.

www.mantzy.ro

Vizualizări: 140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: