Un bucureştean, interesat de pământul de sub casa lui Brâncuşi

Zvonul că descendenţii lui Constantin Brâncuşi vor să vândă pământul pe care se află casa de la Hobiţa i-a speriat pe localnici. Oamenii spun că a venit în sat un bucureştean care a şi negociat preţul. Zvonul a ajuns şi la urechile scriitorului Laurian Stănchescu, nefiind străin nici învăţătoarei Bia Brâncuşi. Stănchescu ameninţă cu grevă a foamei în condiţiile în care autorităţile nu vor începe reconstruirea casei marelui sculptor gorjean.

Gorjenii din Hobiţa s-au alarmat din cauză că descendenţii lui Constantin Brâncuşi vor să vândă pământul pe care se afla casa sculptorului. Construcţia din lemn se află pe lista monumentelor istorice, însă brânele sunt putrezite aproape în totalitate. La împărţirea averii, casa în care s-a născut marele sculptor i-a revenit Eufrosinei, sora lui Constantin Brâncuşi. Acum se pare că descendenţii săi vor să-i vândă unui bucureştean terenul pe care se află construcţia.

Împotriva acestei tranzacţii sunt Laurian Stănchescu, scriitorul care şi-a făcut un ţel din repatrierea osemintelor lui Constantin Brâncuşi, şi învăţătoarea Bia Brâncuşi. „Am înţeles că un ziarist din Bucureşti a venit la Hobiţa ca să negocieze cu descendenţii lui Brâncuşi, din partea Eufrosinei, cumpărarea pământului pe care se află casa în care s-a născut sculptorul. Am discutat şi cu doamna Bia Brâncuşi, mama stră-strănepoţilor lui Constantin Brâncuşi, în legătură cu acest aspect pentru a împiedica această tranzacţie, care ar da naştere unui scandal naţional”, a declarat Laurian Stănchescu. La rândul său, învăţătoarea Bia Brâncuşi consideră că ar fi nedrept ca pământul familiei Brâncuşi să ajungă în posesia unor străini. În plus, nu este sigură că persoanele care intenţionează să vândă terenul au acte de proprietari în toată regula. „Este nedrept să fie vândut pământul pe care se află casa. Nici nu ştiu pe ce bază aceste persoane sunt proprietare. Nu ştiu dacă actele pe care le au sunt corecte. Casa şi pământul sunt ale Frosinei”, a precizat Bia Brâncuşi.

Stănchescu ameninţă cu greva foamei

Scriitorul Laurian Stănchescu consideră că autorităţile judeţene ar trebui să se apuce cât mai repede de reconstrucţia casei sculptorului. Acesta ameninţă cu o grevă a foamei în condiţiile în care şefii judeţului nu vor face nimic pentru ca acest monument istoric să nu mai fie privit ca o ruină. „Preşedintele Consiliului Judeţean trebuie să respecte dispoziţia primului ministru de a se apuca de reconstruirea casei lui Constantin Brâncuşi în cel mai scurt timp. Această casă face parte din patrimoniul universal, iar noi o privim ca pe o ruină. În condiţiile în care nu se va întreprinde nimic până în apropierea aniversării lui Brâncuşi voi intra într-o grevă a foamei pe perioadă nedeterminată”, a menţionat Laurian Stănchescu. Şi învăţătoarea Bia Brâncuşi consideră că ar trebui acordată o mai mare atenţie acestui obiectiv. „Nu este normal ca lemnul din casa părintească a lui Constantin Brâncuşi să fie lăsat să putrezească”, a precizat Bia Brâncuşi. 

Vizualizări: 167

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: