Un fost fotbalist din Motru, călugăr la Muntele Athos

Traseu impresionat al unui tânăr motrean, pasionat de fotbal. Eduard Bandi și-a început cariera de fotbalist în urmă cu aproape 20 de ani, la Minerul Motru, însă în prezent este călugăr la Muntele Athos. Prea puțină lume din Motru, dar și din Gorj și-l mai amintește pe tânărul care avea mari șanse să devină un nume în fotbalul românesc.

Eduard Bandi s-a născut la Motru, tot aici a urmat și școala gimnazială, iar la 14 ani a fost selecționat la echipa de tineret a României. Mai exact, după numai șase luni la Centrul de Juniori de la Motru, Eduard Bandi a fost luat la Şcoala de Fotbal „Nicolae Dobrin”, unde s-a pregătit timp de trei ani. În scurta sa carieră, Bandi a evoluat în Divizia B, la Tractorul Braşov, în Divizia A, la Rapid Bucureşti, unde îşi făcuse deja un nume, şi în Republica Moldova, la Sheriff Tiraspol. În paralel, a fost selecţionat şi la naţionala de tineret a României, ajungând chiar în atenţia selecţionerului de atunci al primei reprezentative, Anghel Iordănescu.

Prea puțini motreni își mai amintesc de Bandi. Mihai Cernica, directorul Clubului Minerul Motru, îşi aduce aminte de Eduard Bandi, însă spune că nu mai are în acest moment nicio informație despre el și nici despre tatăl lui, și el un împătimit al fotbalului.

„Am avut prea puțin tangență cu acest copil, pentru că el a plecat direct de la juniorat la Rapid București. El nu a apucat să joace la echipa de seniori la Motru. A jucat la juniori un timp și apoi tatăl lui l-a dus, pentru că el era selecționat la naționalele de juniori și a fost luat la Rapid. Tatăl lui venea mereu la fotbal, însă de când s-a călugărit, prea puțin l-am mai văzut. S-a izolat și el. Nu l-am mai văzut de mult timp. El ajunsese la echipa națională de tineret a României, deja avea o carieră, un viitor extraordinar de frumos. Nu știu ce s-a întâmplat”, a spus Mihai Cernica. În anul 2003, Eduard Bandi a decis să se călugărească, la vârsta de 21 ani, fără să anunţe familia.

Potrivit „Gazeta de Motru”, după aproximativ un an petrecut la Mănăstirea Gura Motrului, în judeţul Mehedinţi, fotbalistul originar din Motru a ajuns la Mănăstirea Putna, unde s-a integrat perfect, fiind mâna dreaptă a stareţului Melchisedec Velnic. Eduard Bandi, devenit Părintele Pahomie, a hotărât acum câţiva ani să plece la Muntele Athos, unde a ajuns unul dintre cei mai bine văzuţi călugări români.

Philippe Magdalinis, fost jucător la Rapid, a fost aproape să joace pentru o echipă grecească de liga a treia, din Salonic. „Vorbeam cu cei de acolo, m-au întrebat de unde sunt. Le-am spus că din România. Atunci mi-au spus că este şi la muntele Athos un călugăr român, care a jucat fotbal. Iniţial am crezut că este o glumă. Dar apoi mi-au zis că este vorba despre Edi Bandi. Am rămas uimit. E adevărat, nu am vorbit cu el, însă mi-au spus cei de acolo câteva detalii. Ştiu că nu a jucat foarte mult la Rapid, însă mi s-a părut o lucrare a destinului”, a mărturisit Philippe pentru 1923.ro.

Galerie foto



Vizualizări: 15,718

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Relații:

Citește și: