Un pensionar din CE Oltenia ajută compania

Un fost director din Complexul Energetic Oltenia a participat la discuții cu chinezii de la China Huadian Engineering, care au avut loc în această săptămână la Ministerul Energiei. Vasile Tudorescu a fost nevoit să plece din companie pentru că a îndeplinit condițiile de pensionare. Managerul Sorin Boza a explicat de ce a fost acesta prezent la discuții.

Vasile Tudorescu s-a ocupat ani în șir de negocierile cu partea chineză. Directorul Sorin Boza a explicat prezența acestuia la negocieri și după pensionare. „Nu a fost reangajat, dar este o perioadă de predare-primire către colegul care se ocupă acum. A fost alături de noi din calitatea de proaspăt pensionar”, a spus directorul CE Oltenia.

Cu ani în urmă, Vasile Tudorescu povestea la Pro TV cum a început colaborarea cu chinezii: „Compania națională de electricitate din China nu era greu de găsit, era singura. Le-am trimis niște emailuri. Eu le trimiteam în română, ei îmi scriau în chineză, le traduceam cu Google și ne-am înțeles. În primăvara lui 2010 o delegație din China, la nivel destul de înalt, a venit în România”.

Au trecut însă șapte ani, și investiția de un miliard de euro este tot la faza de discuții. Delegații din China au tot venit, au fost semnate memorandumuri la nivel de guvern, au fost discuții la Ministerul Energiei, vizite ale chinezilor la Rovinari și ale românilor în China, dar nu s-a concretizat nimic. Întrebat unde se blochează această investiție, Sorin Boza a spus că mai important este faptul că acum s-a deblocat. „Eu pot să vă spun doar ce s-a întâmplat în ultimele luni, când am reluat corespondența cu partea chineză. Au fost niște schimbări la ei în firmă și a trebuit să așteptăm până se clarifică, dar acum am intrat în linie dreaptă”, a explicat managerul companiei. Și ministrul Energiei, Toma Petcu, a spus că ritmul de negociere scăzuse, dar crede că acum negocierile sunt în linie dreaptă. „Îmi doresc ca negocierile în cazul termocentralei de la Rovinari să ajungă într-un punct comun până la finalul acestui an, pentru ca investițiile Chinei în România să poată începe”, spune Toma Petcu, ministrul Energiei.

Noul grup energetic ar urma să folosească lignit de la carierele Roșia de Jiu, Pinoasa și Tismana. Fostul deputat de Gorj, Vasile Popeangă, spune că investiția nu ar trebui făcută, pentru că va scoate din piață actualele grupuri energetice din Complexul Energetic Oltenia. Sorin Boza nu este de acord cu asta. „Realitatea zilei de astăzi este aceea că nu sunt capacități de producție suficiente, care să îndeplinească standardele de mediu. Cred că noul grup de la Rovinari va ajuta compania”, a spus Boza.

Vizualizări: 5,109

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: