Un sătean din Rogojelu vrea să protesteze

Nu mai suportă zgomotul produs de staţia de desulfurarea de la Sucursala Energetică Rovinari. În această situaţie sunt mai mulţi locuitori ai satului Rogojelu, care au făcut nenumărate sesizări la Garda de Mediu, la Complexul Rovinari, la Ministerul Economiei şi chiar la Preşedintele României. Mereu au primit promisiuni că se va rezolva această problemă. Situaţia este una clară: decibelii produşi de staţia de desulfurare depăşesc cu mult valoarea normală.

Dumitru Săvoiu locuieşte de mulţi ani în satul Rogojelu. Până acum un an şi jumătate nu a avut probleme, însă de când s-a făcut staţia de desulfurare la Complexul Rovinari nu mai are linişte. Zgomotul produs de staţie este cu mult peste limita legală şi i-a adus în culmea disperării pe locuitorii de aici. „Până acum un an şi jumătate nu am avut probleme aici. De când au făcut staţia de desulfurare este groaznic. Zgomotul ne-a disperat. Noaptea cel puţin este îngrozitor. Am ajuns în faza în care ţipăm unii la alţii în casă pentru că nu auzim. Suntem mai multe familii în această situaţie, dar nu toţi sunt dispuşi să vorbească pentru că sunt angajaţi ai complexului”, a declarat Dumitru Săvoiu.

A făcut sesizare la Traian Băsescu

Dumitru Săvoiu nu a stat cu mâinile în sân sperând să se rezolve situaţia şi a făcut sesizări la toate instituţiile abilitate, la Ministerul Economici şi chiar la Preşedintele României. A primit răspuns la sesizări şi mereu a fost îndrumat la conducerea Complexului Rovinari. „Am făcut sesizări peste tot. Am început cu primăriile Fărcăşeşti şi Rovinari, Prefectura Gorj, Grada de Mediu, Agenţia pentru Protecţia Medicului, Complexul Energetic Rovinari, şi chiar la Ministerul Economiei şi Industriei şi la Preşedintele României. Când s-au făcut ultimele determinări s-au descoperit peste 100 de decibeli şi apoi au scăzut la 87. În mod normal ar trebui să fie cam 40-50. Aşa ceva nu e posibil. Trebuie să se găsească soluţii. Mereu am fost trimis la fosta conducerea a Complexului Rovinari”, povesteşte omul.

Vrea să protesteze 

Gorjeanul vrea să se rezolve această situaţie şi dacă, nu cere să fie strămutat pentru că în aceste condiţii nu mai poate trăi şi se teme pentru sănătatea familiei. Este decis chiar să protesteze. „Am solicitat primăriei Rovinari autorizaţie să protestez, pentru că nu se mai poate. Eu în aceste condiţii nu mai pot trăi. Mă gândesc la sănătatea mea şi a copiilor. Putem avea probleme de auz, neurologice, de adaptare. Dacă nu rezolvă situaţia cu zgomotul, să îmi cumpere casa, sau să-mi dea bani să fac în altă parte. Dacă nu am reuşit să rezolv nimic cu aceste sesizări, poate rezolv cu protestul”, susţine Dumitru Săvoiu.

SESIZĂRI CONFIRMATE

Agenţia pentru Protecţia Mediului a făcut determinări de zgomot, şi cele sesizate de cetăţeni s-au confirmat. „Noi am primit sesizări şi au făcut determină. Este adevărat că sunt depăşite limitele normale dar nu cu foarte mult. Sunt şi fluctuaţii, când zgomotul este mai puternic dar nu tot timpul”, a declarat Socolovschi.

Vizualizări: 198

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: