Un singur parlamentar a votat împotriva achiziționării rachetelor Patriot

Plenul Camerei Deputaților a adoptat marți cu 279 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi o abținere proiectul de lege pentru realizarea „Capabilității de apărare aeriană cu baza la sol” aferentă programului de înzestrare esențial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”.

Singurul vot împotrivă a venit de la parlamentarul USR Adrian Dohotaru, care a explicat că România este prea săracă pentru a da patru miliarde de dolari pe sistemul de rachete Patriot. „Argumentul asumării obligațiilor față de NATO de a investi a 2% din PIB în Apărare nu este respectat de trei sferturi dintre membri NATO. Faptul că România a anunțat că va aloca 2% din PIB, anual, pentru înzestrare, adică aproximativ 3 miliarde de euro, ne pune pe harta mondială a investiților în domeniul apărări, ceea ce este ciudat din partea unui stat care are al doilea cel mai mare nivel de sărăcie din Uniunea Europeană, după Bulgaria, cu aproape 40% din populație care e săracă sau în risc de excluziune socială”, a scris Dohotaru pe facebook.

Contractul nu respectă legislația privind offset-ul, a mai spus parlamentarul. „Contractele de offset însoțesc un contract de achiziții în domeniul militar şi presupun întoarcerea unui procent semnificativ din valoarea achiziției în economia românească sub formă de exporturi, investiții, transfer de tehnologie, contracte de mentenanță, etc. Potrivit legii, contractele de offset trebuie să se încheie pentru o valoare echivalentă cu 80% din valoarea contractului de achiziție. În lipsa unui contract de tip offset, impactul acestei achiziții asupra bugetului va fi devastator negativ”, susține parlamentarul, care explică faptul că nu este antiNATO sau antiUE, dar că în România nu a fost o dezbatere reală pe acest subiect major. (R.S.)

Vizualizări: 643

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: