„Urcatul oilor la munte”, prilej de mare sărbătoare la Novaci

Oraşul Novaci a fost în sărbătoare, în week-end. Cea de-a 49-a ediţie a Festivalului interjudeţean de folclor pastoral „Urcatul oilor la munte” a atras la Novaci mii de persoane din Gorj şi din judeţele vecine. Pe lângă spectacolele de dansuri şi muzică populară a putut fi urmărită şi o paradă a portului popular ciobănesc. Pentru aproximativ 20 de cupluri din Novaci, ziua de duminică a avut o dublă semnificaţie. În afară de evenimentul pastoral, o tradiţie păstrată cu sfinţenie de către novăceni, aceste cupluri au marcat şi împlinirea a 50 de ani căsătorie, fiind premiate de către autorităţile locale.

Oraşul gorjean Novaci a găzduit în week-end a 49-a ediţie a Festivalului interjudeţean de folclor pastoral „Urcatul oilor la munte“. Au fost invitate ansambluri din toate comunele din zona montană şi submontană a judeţului Gorj, precum şi formaţii din judeţele Hunedoara, Alba şi Vâlcea. Pe lângă spectacolele de dansuri şi muzică populară, participanţii au organizat şi o frumoasă paradă a portului ciobănesc. Parada a avut loc la Casa de Cultură, acolo unde fiecare formaţie şi-a prezentat câteva minute din program, după care alaiul s-a îndreptat spre Dumbrava Hirişeşti, unde formaţiile şi-au prezentat întregul program artistic. „Sunt formaţii de muzică şi dansuri populare din zonele cu tradiţie în oierit: Baia de Fier, Polovragi, Crasna, precum şi din judeţele Vâlcea, Hunedoara, Alba. Ca în fiecare an, participarea a fost una numeroasă, oamenii s-au bucurat de folclorul autentic oferit de ansamblurile invitate. Participanţii la acest festival interjudeţean au primit diplome”, a declarat Dumitru Leuştean, primarul oraşului Novaci. Încă de anul trecut, s-a reluat organizarea serbării câmpeneşti în Pădurea Hirişeşti, aşa cum fusese tradiţia. Cei prezenţi s-au bucurat şi de atmosfera de sărbătoare din bâlciul organizat în dumbravă. La această serbare câmpenească au venit peste 100 de comercianţi cu produse tradiţionale.

Cele mai longevive cupluri sărbătorite
Tot în cadrul manifestărilor organizate cu prilejul Festivalului interjudeţean de folclor pastoral „Urcatul oilor la munte”, au fost sărbătorite şi cele mai longevive cupluri din oraşul Novaci. „Am sărbătorit 18 cupluri care în acest an împlinesc 50 de căsătorie. În semn de respect pentru dumnealor, fiecărui cuplu am oferit câte o diplomă de fidelitate şi un premiu în bani. Ne dorim ca în fiecare an să avem alături de noi cât mai multe cupluri ca dumnealor. Dânşii sunt exemplu pentru comunitate”, a mai precizat Dumitru Leuştean.

Galerie foto


Vizualizări: 3,163

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: