USR-ul și al cui iaște el

În fiecare an, mii de foști studenți devin absolvenți de științe politice, de comunicare, de PR, de publicitate, de jurnalism, de SNSPA, de litere, de chestii d-astea care te învață ce trebuie să spui în politică, când s-o faci și eventual cum. Colcăie analiștii politici pe la televizor, unii reșapați chiar din politicieni, cum este și exemplul recent al Alinei Gorghiu, un om atât de slab la politică încât a îngropat PNL-ul și acum chiar vrea s-o luăm în serios când se dă specialistă în domeniu.

Dar nu despre moartea PNL-ului voiam să vorbim, ci despre supraviețuirea mizeră a USR-ului. Îi avem pe toți absolvenții ăia tineri și care cunosc în amănunt ultimele trenduri în materie, majoritatea probabil șomeri, și cretinii ăștia din USR tot nu reușeșc să-l facă pe Nicușor să fie coerent sau măcar consecvent. Acum câteva zile zicea că n-are ce să caute Cioloș în USR, deunăzi, fix invers: cică i-a adresat o invitație oficială. Bine că are ce să caute Clotilde în USR, ce să zic! Fix aia și niște sectanți din Coaliția pentru Familie mai lipseau. De altfel, în USR au ce să caute, din câte se pare, mai mulți politicieni extrem de conservatori și de depășiți de vremuri. Dar, din nou, nu despre asta îmi propusesem să vorbesc.

Nicușor Dan e ca orice matematician: un pic nebun, un pic autist, un pic deplasat, un pic molâu. La matematicieni, așa se cade. Sau, în orice caz, nu-i încurcă în activitatea profesională. Când te faci politician, însă, astea sunt cam cele mai nasoale defecte pe care le poți avea. Dacă luați la mână câteva interviuri ale lui Nicușor Dan de după alegerile din decembrie trecut, vă cruciți. Pe vreme ce Iohannis chiar pare să fi făcut progrese în comunicare (semn clar că a apelat la specialiștii de care vorbeam mai sus), Nicușor e pe invers: din ce în ce mai rău, pare căzut într-o spirală a propriei inabilități de a vorbi combinată cu o stimă de sine exagerată și inexplicabilă.

Faptul că, în ciuda handicapului evident, insistă să vorbească numai el în numele partidului, mi se pare extrem de dăunător pentru formațiune. De altfel, balonul USR e tot mai dezumflat și N.D. e principalul vinovat. Cu fiecare zi ce trece îmi pare un tip tot mai narcisist și mai egoist, însușiri care mi s-au confirmat când a expus motivele pentru care nu voia, inițial (și el nu vrea nici acum, dar a spus că a cedat deciziei majorității din partid), să-l primească în USR pe Cioloș: „ca să nu se transforme în partidul lui Cioloș, urmare a diferenței foarte mari de notorietate dintre Cioloș și USR”. Păi, bre, Nicușoare, dacă USR-ul n-a reușit cu mii de membri și zeci de mii de activiști și voluntari să-l depășească în notorietate pe Cioloș, un om care mie îmi pare deloc notoriu, poate că chiar ar fi cazul să fie partidul altcuiva. Sau în orice caz, să fie mult mai puțin partidul matale.

Vizualizări: 269

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: