Vânătorii de trufe. Cine poate scormoni în Gorj după „diamantele pământului”

Două tone de trufe pot fi recoltate în acest sezon din pădurile din Gorj. Direcția Silvică va organiza o licitație pentru cesionarea dreptului de recoltare a celor mai scumpe ciuperci din lume. Cei care vor reuși să câștige contractul ar putea face o mică avere în doar câteva zile. Prețurile la care sunt comercializate aceste delicatese sunt uriașe, ajungând chiar și la câteva mii de euro/kilogram. Nu se poate înscrie însă oricine la licitație, spun reprezentanții Direcției Silvice Gorj.

Trufele, denumite și „diamantele pământului”, dat fiind faptul că sunt considerate alimente de lux și se găsesc cu greutate, cresc și în pădurile, de deal, din județul Gorj. Au fost identificate astfel de zone cu precădere în pădurile ocoalelor silvice Târgu Jiu și Motru, dar pot fi întâlnite cam în orice pădure de fag, stejar și gorun, spun reprezentanții Direcției Silvice. Trufele se dezvoltă pe rădăcinile arborilor și tocmai de aceea sunt greu de găsit.

 Ciuperci scoase la licitaţie

Direcţia Silvică Gorj va organiza în data de 5 mai o licitație publică pentru cesionarea dreptului de recoltare a ciupercilor din pădurile judeţului. Direcţia Silvică a aprobat deja recoltarea a 49 de tone de ciuperci comestibile precum hribi, ghebe, gălbiori. Pentru cele 2 tone de trufe va fi organizată licitație separat și nu oricine poate participa. „Documentele pentru înscrierea la licitație trebuie depuse la noi, la DS Gorj, până în data de 5 mai, ora 12. Se pot înscrie la licitație agenții economici care depun mai multe documente: cerere de înscriere, certificat de înregistrare și constatator de la Registrul Comerțului, să aibă în domeniul de activitate comercializarea şi achiziția ciupercilor comestibile şi să nu aibă datorii față de Direcția Silvică sau alte subunități ale Direcției Naționale”, a declarat Ionuț Păunescu, directorul tehnic al Direcției Silvice Gorj.

De regulă, la licitația pentru cesionarea dreptului de recoltare a trufelor se înscriu între 4 și 6 societăți. Acestea nu trebuie să fie neapărat din Gorj, spun cei de la Direcția Silvică. Cert este că după ce încheie contractul pentru dreptul de recoltare a trufelor, societatea câștigătoare trebuie să solicite și să obțină autorizație de mediu pentru a putea trece la recoltarea acestor ciuperci. 

Cum pot fi găsite trufele

Trufele cresc preponderent în pădure, în sol, sub straturi groase de frunze moarte, la o adâncime cuprinsă între 5 şi 40 de centimetri, dar pot fi găsite și până la 50 centimetri adâncime. Pentru a fi găsite, căutătorii folosesc câini antrenați în acest sens. „Pe ocolul pe care îl gestionăm sunt trufe, pe zona Dumbrava, dar mai multe sunt la Ocolul pe Târgu Jiu. Căutătorii folosesc câini pentru a identifica cioatele unde sunt trufele respective. De-a lungul anilor am întâlnit oameni care au venit fără avizul Direcției, dar le-am spus să plece și nu au mai revenit”, a explicat Ion Tăerel, șeful Ocolului Silvic Tismana.

Și câinii dresați pentru găsirea trufelor costă mulți bani. Sunt anunțuri pe site-uri de vânzări unde un astfel de patruped este vândut cu sume cuprinse între 1.000 și 10.000 de euro.

Alimente de lux

Preţul unui kilogram de trufe ajunge și la câteva mii de euro. Există trufe care, în funcţie de mărime, ajung şi la sute de mii de euro, în urma unor licitații. Pe internet există și o bursă de trufe (cumpartrufe.ro). Din cauza prețurilor mari, trufele sunt achiziționate în general de restaurantele și magazinele de lux din străinătate. Trufele românești ajung, de regulă, în vestul Europei, în țări precum Italia sau Germania.  

Galerie foto


Vizualizări: 16,759

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: