Vezi cu cât creşte indemnizaţia pentru creşterea copilului

Toate gorjencele care se pregătesc să dea naștere unui copil sau doar ce au născut unul au parte de o veste bună din partea guvernanților. Începând cu 1 iulie anul acesta, indemnizaţia de creştere a copilului se majorează semnificativ şi este înlăturat plafonul maxim stabilit de lege. De asemenea, a fost stabilită o perioadă de eligibilitate de 12 luni din ultimele 24 lucrate și nu este obligatoriu ca acestea să fie consecutive.

Principalele modificări aduse de noua lege se referă la o nouă modalitate de obţinere a indemnizaţiei. Mama trebuie să aibă cel puțin 12 luni lucrate în ultimii doi ani anteriori naşterii copilului. Cel mai important rămâne însă că s-a stabilit ca nicio indemnizaţie de creștere copil să nu fie mai mică de 1.063 de lei. ”S-a introdus o singură variantă de indemnizație creștere copil, respectiv indemnizația până la doi ani și trei ani în cazul copilului cu handicap, fiind eliminate opțiunile. S-a stabilit limita minimă a indemnizației pentru creșterea copilului la 85% din salariul minim brut garantat pe țară la plată, respectiv 1.063 de lei în prezent. A fost eliminată plafonarea indemnizației pentru creșterea copilului fiind stabilită 85% din media veniturilor nete lunare realizate în cele 12 luni luate în calcul la stabilirea eligibilității”, a spus Viorica Roșianu, director Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială.

Crește și stimulentul de inserție
Mai este important de știut că mamele care sunt deja în plata indemnizației pentru creșterea copilului nu trebuie să prezinte alte documente. Lor li se va calcula automat majorarea în baza documentelor existente la dosar. ”S-a introdus o nouă precizare, respectiv, prelungirea acordării stimulentului până la împlinirea de către copil a vârstei de trei ani, respectiv patru ani în cazul copilului cu handicap, dacă persoana îndreptățită își reia activitatea cu 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârste de doi ani, respectiv trei ani”, a spus Viorica Roșianu, director Agenția de Plăți Sociale.

Vizualizări: 2,607

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: