Viaţa Alinei, frântă de un diagnostic pus greşit de trei medici

Bebeluşul care a murit miercuri în braţele părinţilor, la o zi după ce a fost externat, a fost diagnosticat greşit de trei medici. Copila care ieri ar fi împlinit o lună de viaţă suferă de pneumopatie interstiţială, nicidecum de rinofaringită aşa cum fusese diagnosticată iniţial. Dacă miercuri medicii ridicau din umeri că nu-şi explică ce s-a întâmplat, după ce au văzut rezultatul necropsiei au căutat explicaţii sau au dat bir cu fugiţii. Familia a făcut o plângere la Colegiul Medicilor.

Micuţa ar fi împlinit ieri o lună de viaţă şi, în loc să fie petrecere în familie, a fost înmormântare. „Fetiţa mea ar fi împlinit o lună şi în loc să-i cumpăr cadou şi să fie petrecere acasă, i-am luat coşciug pentru înmormântare. Nu este posibil aşa ceva. Medicii ăştia ar trebui să dispară. Nu sunt buni de nimic. Şi-au bătut joc de un suflet nevinovat. I-au luat dreptul la viaţă”, a declarat Ion Stoicoiu, tatăl micuţei.

Durerea este cu atât mai mare cu cât peste două săptămâni ar fi trebuit să fie creştinată. „Ne pregăteam de botez. Peste două săptămâni trebuia să o creştinăm, aşa cum am făcut cu sora ei mai mare, dar acum mergem să o înmormântăm. Este de necrezut aşa ceva. Eu i-am dat finului meu bani să se ducă la spital cu ea şi să o trateze. Dacă medicii nu ştiau ce să-i facă trebuiau să-i dea drumul la alt spital, la Craiova, la Bucureşti”, a adăugat tatăl.

Cauza decesului: Stop cardio respirator acut

Trupul neînsufleţit al micuţei a fost ridicat ieri de la Serviciul de Medicină Legală, iar rezultatul necropsiei a căzut ca un trăsnet asupra familiei, care îi acuză pe medici că nu au consultat-o aşa cum trebuie pe micuţă. Numai aşa se explică faptul că bebeluşul suferea de pneumopatie interstiţială, iar trei medici au tratat-o de rinofaringită. „Nu au consultat-o cum trebuie. Mereu ziceau că e răcită, că are nasul înfundat, că are rinofaringită şi îmi dădeau să-i pun ser pe nas. Soţia mea le-a spus să o asculte la plămâni şi i-au pus stetoscopul pe piept, dar nu l-au băgat şi în ureche. Nu e posibil aşa ceva! Dacă îi descopereau boala la timp şi o tratau, fetiţa mea ar fi trăit astăzi, dar medicii ăştia habar nu au pe ce lume trăiesc. Mă duc eu să le arată ce avea fata mea”, a spus tatăl, după ce a aflat rezultatul necropsiei.

Nu avea alte probleme

Mai mult decât atât, în urma necropsiei s-a mai stabilit şi că micuţa nu avea nicio malformaţie congenitală. „Cauza decesului este stop cardio respirator acut, dar am depistat că sugarul suferea de o pneumopatie interstiţială. Nu avea nicio malformaţie genetică la inimă sau la alte organe şi nici nu putem vorbim de o absorbţie de lapte, adică nu s-a înecat cu lapte. Noi am recoltat probe din toate organele şi le-am trimis la Institutul de Medicină Legală de la Craiova”, a declarat Florin Dijmărescu, medic legist.

Colegiul Medicilor s-a autosesizat din mass-media

Cu rezultatul necropsiei în mână, tatăl a depus o plângere la Colegiul Medicilor, care oricum se autosesizase. „Colegiul Medicilor s-a autosesizat în acest caz din mass-media şi am înţeles că a depus şi tatăl o plângere. Noi acum strângem acte medicale de la Spitalul din Târgu-Cărbuneşti, de la Spitalul din  Târgu-Jiu, pentru că am înţeles că a fost şi aici. Avem rezultatul de la necropsie şi după ce avem toate documentele o să chemăm medicii implicaţi la audieri”, a declarat preşedintele Colegiului Medicilor.

Părinţii cer explicaţii, medicul au răspunsuri

Ion Stoicoiu a mers să-i ceară explicaţii şi medicului care a tratat pentru ultima dată bebeluşul, iar răspunsul pe care l-a primit este unul halucinant. „Eu am familie, copii şi o mamă cu probleme cardiace. Eu vreau să-mi protejez familia. Nu dau nicio explicaţie. Am aflat ce avea copilul şi aşteptăm rezultatele de la Medicina Legală de la Craiova”, a declarat Daniela Constantinescu, medic.

Medicul care a tratat pentru prima dată copilul recunoaşte că şi medicii mai pot greşi, iar de această dată greşeala i-a fost fatală unui suflet nevinovat. „Eu am văzut copilul când avea 10 zile. L-am ţinut 8 zile internat pentru că avea probleme la amigdale şi l-am externat sănătos. Am înţeles că a fost la Târgu-Jiu unde a fost diagnosticat cu rinofaringită şi a primit tratament acasă. A venit apoi la doamna Constantinescu care i-a dat acelaşi diagnostic şi tratament la domiciliu, pentru că nu avea probleme. Eu nu am niciun amestec în acest caz. De când a fost internată în spital eu nu am mai consultat-o. Şi medicii mai pot greşi. Sunt anumite afecţiuni care nu pot fi depistate. Dacă totuşi era descoperită boala poate putea fi tratată, dar nu se ştie. În acest caz rezultatele de la Craiova pot face lumină”, a declarat Ştefan Buşu, medic pediatru.

Condusă pe ultimul drum

Micuţa a fost înmormântată ieri, iar la groapă mama şi-a amintit cum se ruga de medici să-i consulte fata. „Când mă duceam cu ea la spital mă rugam de ei să facă tot ce trebuie să o trateze. Se uitau la ea şi ziceau că are nasul înfundat şi e răcită. Îmi dădeau mereu ser să-i pun în nas. Îi rugam să o consulte la plămâni şi i-a pus stetoscopul pe piept, dar în ureche nu-l băga. Atunci când am ajuns ultima dată cu fata la spital i-am spus că vomită sânge, că i-a curs şi din nas. A zis că o ţine sub observaţie şi dacă mai vomită mă internează. Fata a vomitat şi în spital sânge, dar mi-a dat drumul acasă că nu are nimic”, s-a plâns mama îndoliată.

La înmormântare au participat părinţii, sora fetei, naşii, dar şi câteva rude. Tatăl este decis să ajungă cu medicii la instanţă, iar în zilele următoare va face plângere şi la poliţie.

Vizualizări: 198

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: