Victor Ponta îşi întăreşte feuda de la Gorj

PSD va avea candidaţi în cinci din cele şase colegii de deputaţi din Gorj. Celălalt, Colegiul 1 Tismana, va reveni Partidului Conservator, care îl va pierde cu succes, cel mai probabil în favoarea democrat-liberalului Ion Cupă. Liberalii au primit în Gorj doar unul din cele două colegii de Senat, cel reprezentat acum de Ion Ruşeţ. Practic, Crin Antonescu a sacrificat o întreagă organizaţie PNL pe altarul politic al lui Victor Ponta, care trebuie să îşi întărească fieful electoral. Probabil de acelaşi tratament va beneficia şi Antonescu în judeţul lui, aşa că de acolo de sus nu se vede a fi vreo pagubă. Dimpotrivă. Şi apoi, de-a lungul timpului, şi PD-L, şi PNL când era adversar, şi PRM şi alte partide şi-au sacrificat oamenii în înţelegerile politice făcute cu Victor Ponta. Şi dacă au făcut-o adversarii, de ce să nu o facă aliaţii. Că liberalul Dian Popescu poate să pună punct scurtei lui cariere politice, este deja un detaliu nesemnificativ.

Visul lui Victor Ponta este să câştige alegerile în colegiul său cu peste 90%. Reţeta o ştie deja. Trebuie să facă blaturi cu toate celelalte partide pentru a avea contracandidaţi de paie. A făcut-o şi data trecută, în 2004, când a negociat cu PD-L scoaterea lui Adrian Gorun de pe colegiul Târgu Jiu. Fapt recunoscut public, ani mai târziu, de Elena Udrea. În 2004, cu doar două ore de depunerea listelor, PD-L şi-a schimbat candidatul, l-a trimis pe Gorun să se lupte cu Morega pe Colegiul 1, iar pe Colegiul 6 l-a aruncat în luptă pe mai puţin experimentatul la acea vreme Marcel  Romanescu. Care şi-a jucat cartea, a luat un rezultat bunicel, dar Ponta a reuşit să închidă colegiul, cu puţin peste 50%. Dacă lua câteva sute de voturi mai puţin, astăzi nu era parlamentar şi desigur nici preşedinte de partid sau premier. Dar, a închis colegiul, pentru că Ponta a făcut la acea vreme înţelegeri cu toate partidele. L-a convins pe Vadim Tudor să îl scoată pe Nicolae Mischie din PRM, s-a înţeles cu PNL pentru un contracandidat neconvingător, Matei Nădrag. Dacă adăugăm la această reţetă susţinerea primarului Florin Cârciumaru, banii din „consultanţa juridică” acordată complexurilor energetice şi tradiţionala culoare roşie a judeţului, înţelegem cum a devenit deputat un personaj care nici înainte, nici ulterior până a deveni prim-ministru, nu a făcut ceva notabil pentru Târgu Jiu.

Dar, ambiţiile lui Ponta au crescut. Acum vrea 90%, mult peste ţinta USL, de 60%. Sigur, o parte din acest procent va fi realizat pe bune. Pe lângă stângismul specific gorjenilor în ultimii 22 de ani, acum mai apare şi speranţa că Ponta ar putea reprezenta pentru Târgu Jiu ce a fost premierul Boc pentru Cluj. Speranţe neconfirmate de primele luni de mandat ale lui Ponta, iar faptul că îi dă lui Cârciumaru de două ori mai mulţi bani pentru pista de la stadion decât a costat lucrarea în sine înseamnă bine cel mult pentru puşculiţa lor de partid. Până la 90% ar rămâne însă mult şi e greu ca PD-L, PP-DD şi alte partide să fie sub 10%.

În mediul politic se vorbeşte de ceva vreme de următoarea înţelegere făcută de liderii PSD cu cei ai PD-L, aici, pe plan local. Ruşeţ va fi ajutat să îşi recâştige colegiul de Senat, din care fac parte colegiile de deputaţi 6 Târgu Jiu, 1 Tismana şi 4 Motru. Ruşeţ va fi ajutat să ia undeva la 25-30% în Târgu Jiu pentru Senat, cu condiţia ca la Camera Deputaţilor să pună un candidat de 3-4%. Aţi văzut ce nume se vehiculează? Cilibiu, Daviţoiu, Şcheau, Stoica... Rămâne de văzut ce carte va juca PP-DD la Târgu Jiu.

PSD stă la pândă şi orice posibil contracandidat al lui Victor Ponta primeşte promisiuni de funcţii să nu intre în cursa electorală. Dacă sunteţi cât de cât o persoană cu notorietate şi aveţi nevoie să vă rezolvaţi o problemă, anunţaţi-vă candidatura pe Târgu Jiu. Nici nu ştiţi ce pierdeţi.

Vizualizări: 129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: