Viitorul preşedinte al României va fi gorjean

Sigur, nu gorjean get-beget, ci prin adopţie. Victor Ponta a devenit gorjean din interes şi se vede că nu-l trage aţa spre Gorj. Nu are nicio treabă nici cu cabana de lemn de la Baia de Fier, unde figurează cu domiciliul, dar pe unde nu trece cu anii, nici cu Gorjul, unde bifează totuşi două-trei vizite pe an.

Ei bine, acum, tot din interes, nu avem decât să ne lăudăm şi noi că primul ministru e din Gorj. Dă bine. Dar şi mai bine va da în 2014, când Gorjul va da pentru prima dată în istoria sa un preşedinte, că premier s-a mai văzut în istorie.

Susţinerea USL pentru candidatura lui Victor Ponta la alegerile prezidenţiale din 2014 va fi singura soluţie pentru ca Uniunea să rămână în picioare. Altfel, liberalii îşi vor lua adio de la guvernare, zic unii că imediat după Paşti. Nici nu au apucat bine ciolanul, cum să-i dea drumul aşa repede? Aşa că soluţia sugerată de Adrian Năstase, cu preşedinte de la PSD şi premier de la PNL, s-ar putea să le convină liberalilor. Mai puţin lui Crin Antonescu, care va şti probabil că promisiunea cu „premier liberal” va fi la fel de deşartă ca şi asta cu „preşedinte PNL”.

Mesajul lui Adrian Năstase, cum că există o presiune în interiorul PSD pentru ca social-democraţii să aibă candidat la preşedinţie, nu este nici întâmplător, nici izolat. Face parte dintr-o strategie de comunicare bine construită, menită să îl propulseze pe Ponta în lupta electorală din 2014. Am aflat în ultima vreme, tot de la Năstase, că europenii nu discută decât cu învingătorii în alegeri şi că aici Crin Antonescu ar avea de lucrat, pentru că este izolat. Ori tocmai aflasem de la Băsescu că îi predă lui Ponta tot portofoliul lui de relaţii externe. Aflăm din sondaje că Ponta stă mult mai bine în sondaje decât Antonescu, culmea, pentru că a jucat cartea compromisului, nu pe cea a antibăsismului radical. Mai vine şi Băsescu din două în două zile să ne explice ce performanţe economice extraordinare a avut guvernul în ultimele luni. Aici v-am mai spus, nu ştiu cum scrie la ei în statistici, dar clar este că în buzunarele oamenilor bunăstarea nu se vede, ca să nu zic că dimpotrivă.

Ponta are mari şanse să fie viitorul preşedinte pentru că este omul sistemului şi un bun continuator al regimului Băsescu. Şi nu mă refer la acea parte a sistemului cu care am trăit noi, muritorii de rând, cu tăieri de salarii, cu critici dure, uneori jigniri, la adresa bugetarilor, profesorilor, medicilor, ziariştilor etc. Nu, mă refer la sistemul acela care conduce de aproape 24 de ani România, pe care generic îl numim securisto-comunist, care a promovat oameni şantajabili, cu dosare sau cu grade în toate funcţiile cheie din stat, în toate partidele, în toate guvernele. Cred că prin noua Constituţie ar trebui să le interzicem ofiţerilor de informaţii sub acoperire să mai facă parte din parlament, justiţie, guvern.

Vizualizări: 227

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: