Vîlceanu (PNL): Aştept răspunsuri sincere de la conducerea CE Oltenia

Deputatul gorjean Dan Vîlceanu a cerut clarificări de la conducerea CE Oltenia în ceea ce priveşte investiţiile pe care compania trebuie să le facă pentru a se conforma noilor directive europene de mediu. Vîlceanu cere şefilor CE Oltenia să spună de câţi bani este nevoie pentru investiţiile respective, de ce fonduri dispune compania şi care sunt lucrările prioritare. Mai mult, Vîlceanu aşteaptă clarificări şi în ceea ce priveşte uniformizarea salariilor, asta după ce mai mulţi angajaţi se plâng de acordarea preferenţială a claselor de salarizare.   

Reporter: Aţi avut discuţii cu salariaţii CE Oltenia. Ce nemulţumiri au?

Dan Vîlceanu: Mi s-a reclamat faptul că distribuirea claselor de salarizare s-a făcut netransparent, fără criterii clare, fiind date doar pe pile, relaţii şi cunoştinţe. Ba mai mult, în situaţiile în care unii salariaţi au refuzat să semneze documente referitoare la contractul de muncă, au fost ameninţaţi să-şi caute un alt loc de muncă sau că vor fi trimişi să lucreze în altă parte. De altfel, probabil că ştiţi ameninţarea cu „te trimit la Chişcani”. E arhicunoscută, şi semnezi orice numai să nu ajungi pe la Brăila sau mai ştiu eu pe unde. Ştiu că vineri va avea loc o conferinţă de presă la CE Oltenia şi ar trebui clarificate lucrurile acestea iar, dacă sunt adevărate, recunoscute, pentru că oamenii trebuie să ştie.

Rep.: Cum vedeţi noile condiţii de mediu impuse pentru producătorii de energie pe bază de lignit?

D.V.: După întâlnirea de la Bruxelles cu comisarul pentru energie au existat o serie întreagă de afirmaţii care au alarmat cumva opinia publică din judeţul Gorj, şi era şi normal să o alarmeze. De ce? Pentru că s-a indus ideea că până în 2021 Complexul Energetic Oltenia va trebui închis având în vedere noile condiţii de mediu. Nu e prima dată când CE Oltenia trebuie să facă investiţii pentru conformarea la condiţiile de mediu. În perioada în care aveam altă conducere, mai responsabilă şi mai profesionistă, atât la conducerea ţării, a Guvernului, a Ministerului Economiei sau Energiei, dar şi la nivelul CE Oltenia, investiţiile de mediu de care CE Oltenia avea nevoie au fost făcute. S-au investit bani în instalaţii de desulfurare, de şlam dens şi nu s-a plâns nimeni că din cauza acestor condiţii de mediu CEO va da faliment sau se va închide. Acum, pentru că incompetenţa, nepăsarea şi-au făcut loc cam peste tot la nivelul conducerilor, că vorbim de CEO, Guvern, minister este primul lucru pe care îl auzi: faliment şi închidere. Până să vină ei, nimeni nu a spus aşa ceva. Eu aştept o discuţie sinceră şi răspunsuri sincere ale conducerii CE Oltenia, clare, astfel încât oamenii să poată să aibă încredere că cei de la complex şi de la minister ştiu ce fac.     

Rep: Concret, ce vreţi să aflaţi de la conducerea companiei energetice?

D.V.: Eu, vineri, de la domnul Boza, sau cine va veni din conducerea CE Oltenia în conferinţa de presă, aştept următoarele lucruri: care sunt variantele la care s-au gândit astfel încât să ne conformăm la noile condiţii de mediu şi câţi bani sunt necesari. Trebuie să spună lucrul acesta. Eu cred că au toate datele acestea, pentru că dacă nu le au înseamnă că sunt chiar incompetenţi, dar şi inconştienţi. Câţi bani are CEO, durata acestor lucrări şi când vor fi gata. Pentru că se mai pot face derogări în condiţiile în care demonstrezi că faci eforturi să te aliniezi la condiţiile de mediu. Altfel nu obţii derogare. Care sunt grupurile energetice prioritizate şi cum le-a prioritizat pentru a putea ca această companie să se alinieze la noile condiţii de mediu.

Vizualizări: 706

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: