Violenţa românilor şi alte lucruri îngrozitoare

Există două locuri în toată lumea în care partidului aflat la putere i se dedică mitinguri de susţinere: Coreea de Nord și România. Dar nu despre asta vom vorbi astăzi. Ci despre de ce ar face niște oameni măcar minim educați așa ceva. Și, pentru asta, vă invit să citim un studiu interesant comandat de UE și făcut în toate ţările membre.

La întrebarea ”Consideraţi că sexul fără consimţământul unuia dintre parteneri este justificat în anumite condiţii?”, 55% dintre români (număr record în UE) au răspuns da. Ce ziceţi de asta pentru un referendum? Dacă tot se propune unul pe tema ”ar trebui homosexualii să se căsătorească?”, se poate face și unul pe tema ”ar trebui bărbaţii să aibă voie să violeze?”. În fond, cred că știu cine ar răspunde negativ la primul, respectiv pozitiv la al doilea. Aceiași oameni. Dacă vă miră procentul şi vă întrebaţi cine dracu ar găsi violul scuzabil, vă spun și condițiile menţionate de sondaj: dacă victima poartă îmbrăcăminte sexy, dacă flirtează înainte de actul sexual, dacă nu se luptă să se împotrivească, dacă e cunoscută ca având mai mulţi parteneri de sex, dacă merge voluntar acasă la cineva, dacă a consumat alcool sau droguri. Prin urmare, cei mai mulți români găsesc scuzabil violul în cel puţin una dintre aceste situații. La fel și 47% dintre maghiari și 41% dintre cehi (în ţările scandinave, cum era de așteptat, procentul de astfel de psihopaţi e mult sub 10%). Nu întâmplător, toate aceste trei țări sunt campioane la pornografie și prostituție. Și probabil nimeni nu vrea să știe care este procentul oamenilor din Rusia, Ucraina, Moldova sau din Asia care răspund la fel la această întrebare.

Cred că în acest respect pentru ființele de orice fel (fie ele femei, copii sau animale), sau mai degrabă în lipsa lui, stau ascunse o sumedenie de explicații pentru comportamentul românilor la vot sau în general pentru atitudinea lor civică. Mai pe scurt și direct, eu n-aș lăsa să voteze persoane cu istorie violentă. În mod normal, un dosar cu plângeri și condamnări pentru violență pentru respectiva persoană, asociat cu un consult psihiatric riguros, ar trebui să stabilească discernământul (respectiv lipsa lui) și, implicit, calificarea unui om să decidă pentru alți oameni. Pentru că mi se pare îngrozitor să decidă pentru noi oameni care găsesc violul scuzabil sau văd victima vinovată, așa cum mi se pare îngrozitor să decidă viitorul copiilor mei cineva care își bate sistematic copiii. Sper că și vouă. Și, dacă ceva ni se pare îngrozitor, singura soluție este să luăm măsuri pentru a împiedica acele lucruri îngrozitoare. Să nu facem nimic ar fi la fel de îngrozitor. Practic, complicitate.

Vizualizări: 268

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: