Vitaminele sunt în coaja fructelor sau nu?

Părerile sunt împărțite, dat fiind că unii specialiști susțin că nu este atât de importantă coaja fructelor, alții afirmă că acolo sunt factorii nutriționali. Nutriționista Marie Vrânceanu explică.

În cazul fructelor care se pot consuma cu tot cu coajă este recomandat să se facă acest lucru, susține Marie Vrânceanu. Însă este important să fie spălate bine, dat fiind că sunt folosite insecticide pentru protejarea acestora de dăunători. Cantitatea de fructe si legume recomandate este de maxim 700 grame, împarțite in 5 porții. O portie de fructe reprezintă un fruct în cazul merelor, perelor, bananelor sau trei în cazul caiselor, prunelor și alte fructe mai mici.

Coaja unor fructe precum afinele,zmeura și strugurii conțin cantitati mult mai mari de antioxidanți cum ar fi antociani, tanini, catechine, decât pulpa. Coaja frcutelor de culoare mov, albastră sau roșie este bogată în antocianidine și glicozide în timp ce fructele galbene conțin xanthine, luteine, carotenoizi, cu efecte benefice și asupra ochilor.

Coaja este bogată în fibre alimentare cunoscute sub numele de  NSP (non soluble polysaccharides), cum ar fi hemiceluloza, pectine, importante în prevenirea constipației, eliminarea toxinelor și scăderea colesterolul (LDL).

Coaja unor fructe conține mai multe substante nutritive decât pulpa. Este cazul portocalelor: 100 grame coajă de portocale conțin 136 mg de vitamina C în timp ce 100 grame de suc de portocale conține doar 71 mg. Conține si vitamine A, B, Ca, Se, Mg, Zn mai mult decât pulpa, astfel încât este bine să căutați formule pentru folosirea cojii. De asemenea, studiile au arătat că în coaja din fructul pasiunii există compuși cu efecte benefice pentru pacienții astmatici.

Vizualizări: 1,798

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: