Weber: Am o relaţie la cote maxime cu premierul şi liderii marcanţi ai PSD

Deputatul Mihai Weber este vicepreşedintele Comisiei de Apărare şi are toate şansele să ajungă preşedinte al Comisiei de Control a Serviciului de Informaţii Externe. Astfel de funcţii sunt greu de obţinut pentru cei mai mulţi pesedişti gorjeni, dar Mihai Weber se bucură de susţinerea conducerii partidului de la nivel central. Deputatul a recunoscut că are o strânsă relaţie de prietenie cu lideri marcanţi ai PSD, însă spune că nominalizarea sa în funcţii importante a fost făcută în urma evaluării activităţii din mandatul trecut de deputat.

Rep.: Sunteţi vicepreşedinte al Comisiei de apărare. Veţi fi desemnat şi preşedintele Comisiei de Control a Serviciului de Informaţii Externe?
Mihai Weber: Comisia de Control a activităţii SIE e constituită din trei deputaţi şi doi senatori. Ca să faci parte din această comisie trebuie ca, obligatoriu, să faci parte din Comisia de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, unde sunt vicepreşedinte. Eu sunt nominalizarea PSD pentru funcţia de preşedinte. Nu s-a putut constitui, luni, şedinţa pentru desemnarea preşedintelui întrucât de la Senat nu a venit o nominalizare din partea unei formaţiuni politice. Urmează ca în aproximativ două săptămâni să se reia discuţia, când va fi un alt Plen reunit al Camerei. Deocamdată, am o funcţie importantă aici, cea de vicepreşedinte al Comisiei de Apărare, o comisie foarte importantă.

Rep.: Mai multe persoane din PSD Gorj vor funcţii, dar se pare că sunteţi cel mai bine văzut la centru. Relaţionaţi mai bine cu cei de la centru, decât cu cei din teritoriu?
M.W.: Nu neapărat. Noua conducere a PSD, de la nivel central, analizează oamenii după ceea ce au făcut, după seriozitate, după activitate. Am fost patru ani parlamentar şi am fost evaluat, dacă s-a constatat că mi-am făcut treaba la Comisia de Apărare, unde am activat şi în mandatul trecut, fiind şi membru al Comisiei de Control SIE, am fost propus pentru funcţia de preşedinte. Dacă asta-i aprecierea pe care o face conducere de la nivel central nu pot decât să mă bucur.

Rep.: Consideraţi că sunteţi mai apreciat la nivel central decât în Gorj?
M.W.: Consider că sunt apreciat şi acolo, şi aici, pentru că activitatea e cartea de vizită a fiecăruia. Una e să te apreciezi singur şi una e să te aprecieze alţii. Tot timpul am lăsat ca faptele să stea în spatele a ceea ce se întâmplă. Nu mi-am dorit niciodată funcţii nemeritate, mi-am dorit să continui activitatea de parlamentar pentru că am câteva proiecte care trebuie finalizate. Relaţia cu conducerea PSD Gorj, mă refer la domnul preşedinte Florin Cârciumaru, este destul de apropiată, mai ales de când domnul Cârciumaru este senator, este prezent la Bucureşti şi suntem într-o continuă colaborare. În ceea ce priveşte relaţia mea cu conducerea centrală a partidului este aceea pe care am dezvoltat-o de-a lungul a patru ani de mandat. O relaţie la cote extrem de bune o am şi cu premierul, este prietenul meu cu care am stat patru ani la Bucureşti, precum şi cu alţi miniştri. Am legat prietenii cu liderii PSD de la centru, cu câţiva membri marcanţi ai PSD de la Bucureşti, chiar am relaţii foarte strânse. Am găsit aici oameni de calitate cu care am găsit compatibilităţi.

Rep.: Cum vedeţi scandalul în care sunt implicate Serviciile Secrete?
M.W.: N-aş zice că este un scandal. Eu zic totuşi că lucrurile vor reveni la normal. Cred că totul se va tranşa, au început deja să iasă la iveală anumite lucruri. Înţeleg că fostul adjunct al SRI şi-a înaintat cererea pentru pensionare. Sunt instituţiile abilitate care vor face lumină în anumite aspecte neclare.

Rep.: Personal, sunteţi pentru sau împotriva reducerii bugetului SIE?
M.W.: Discuţii de acest gen se vor putea purta doar atunci când avem nişte date exacte, în momentul în care sunt prezentate nişte cifre şi este fundamentată solicitarea respectivă. În principiu, s-a cam umblat la mai multe capitole, la mai multe reduceri, în diverse domenii, inclusiv Parlamentul, ambele Camere au suferit tăieri. Trebuie să ne adaptăm la situaţia existentă, iar acolo unde e cazul trebuie să se aplice anumite constrângeri. Cel mai important lucru pentru PSD este de a atinge toate direcţiile din programul de guvernare, deja unele au început să se înfăptuiască, reducerea taxelor.

Rep.: Vorbeaţi despre proiecte nefinalizate în mandatul trecut. Care ar fi?
M.W.: În primul rând, trebuie să găsim un cadru legal pentru restricţionarea vânzării terenurilor către străini. De asemenea, trebuie să rezolvăm problema cu drumul expres. Este prevăzut în Master Plan, este cu începere în 2020-2022, dar trebuie să-l aducem mai aproape. Un alt proiect destul de important este un mijloc de transport, gen telecabină, între Peştera Muierii şi Rânca, împreună cu extinderea domeniului schiabil. De asemenea, trebuie puse mai mult în valoare operele lui Brâncuşi, prin înfiinţarea unui muzeu de sculptură.

Vizualizări: 1,151

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: