Zece lucruri pe care femeile trebuie să le știe despre cancerul uterin

Cel mai frecvent cancer de organe reproductive la femei este cancerul endometrial (uterin). Deoarece cancerul endometrial este un cancer destul de frecvent la femei, cu cât mai multe femei cunosc despre această boală, cu atât mai mare este șansa lor de a ști de ce simptome să fie conștiente pentru a fi diagnosticate cât mai curând posibil, îmbunătățind probabilitatea de supraviețuire.
 
Iată zece aspecte pe care toate femeile trebuie să le cunoască despre cancerele endometriale:
 
1. Se formează în mucoasa uterului
Cancerul endometrial începe în mucoasa uterului. Această căptușire se numește endometrium. Endometrul este membrana mucoasă care acoperă uterul, care se îngroașă în timpul ciclului menstrual în vederea pregătirii pentru posibila implantare a unui embrion. În stadiile incipiente, boala este asimptomatică până când ajunge la un stadiu mai avansat. Acest lucru face imperativ ca femeile să solicite asistență medicală atunci când au simptome.
 
2. Nu există nici o cauză cunoscută
În acest moment, cauza exactă a cancerului endometrial nu este cunoscută. Unii cercetători cred că există un factor care declanșează o mutație genetică în interiorul celulelor din endometru. Celulele sănătoase cresc, se înmulțesc și apoi mor la o rată specifică. Celulele canceroase sau anormale cresc și se pierd de sub control și nu mor la o rată stabilită. Când se întâmplă acest lucru, celulele anormale se acumulează și formează o tumoare.
 
3. Dezechilibrul hormonal poate crește riscul
Un factor care poate contribui la riscul cancerului endometrial este atunci când există o schimbare în echilibrul hormonilor estrogen și progesteron cu o creștere a estrogenului care ar putea crește riscul unei femei de a dezvolta boala. Echilibrul dintre acești doi hormoni fluctuează în timpul ciclului menstrual al unei femei. Estrogenul determină îngroșarea endometrului pentru a pregăti uterul pentru sarcină. După menopauză, ovarele opresc producerea de estrogen și progesteron.
 
4. Factori de risc pentru cancerul endometrial
Există anumiți factori de risc care contribuie la modificarea echilibrului estrogenului și progesteronului. Acestea includ următoarele:
· Sindromul ovarului polichistic
· Obezitatea
· Terapie hormonală menopauzală care conține numai estrogen - acestea determină creșterea estrogenului și scăderea nivelului de progesteron în organism
· Menstruație precoce înainte de vârsta de 12 ani
· Începerea menopauzei după vârsta de 50 de ani
· O femeie care nu a fost niciodată gravidă
 
5. Sângerarea anormală uterină este un semn de avertizare
Un semn de avertizare al cancerului endometrial este sângerarea uterină anormală. Aceasta poate prezenta sângerări sau sângerări prelungite între perioadele normale înainte de menopauză și sângerare vaginală sau spotare după menopauză. Aproximativ 10% dintre femei pot observa o descărcare vaginală anormală, non-sângeroasă. Alte semne de avertizare ar putea include durere pelvină, o masă palpabilă sau scădere în greutate fără explicație, care sunt mai frecvente în stadiul final al cancerului endometrial.
 
6. Diagnosticarea cancerului endometrial
Există mai multe proceduri diagnostice pentru detectarea și diagnosticarea cancerului endometrial. Acestea includ un examen pelvian, o histerectomie pentru examinarea uterului sau o biopsie a țesutului uterin pentru examinare. Dacă se detectează cancer, alte teste de diagnostic se vor face pentru a pune în scenă cancerul. Stadializarea definește dacă cancerul s-a răspândit în țesutul din apropiere sau în alte părți ale corpului.
 
7. Există 4 etape ale cancerului endometrial
Etapele cancerului endometrial variază de la 0-4. Etapa 0 se numește carcinom in situ, ceea ce înseamnă că celulele canceroase se găsesc pe suprafața endometrului. Etapa 1 înseamnă că celulele anormale au crescut în endometru și posibil în miometrul care este peretele muscular al uterului. Etapa 2 înseamnă că tumora a invadat colul uterin. Etapa 3 indică faptul că tumora a invadat țesutul din apropiere, inclusiv vaginul și ganglionii limfatici. Etapa 4 înseamnă metastazarea vezicii, a intestinelor și a altor posibile părți ale corpului, cum ar fi ficatul, oasele și plămânii.
 
8. Opțiuni de tratament
Există mai multe opțiuni de tratament care ar putea include intervenții chirurgicale, radiații, chimioterapie și terapie hormonală. O femeie va fi sub îngrijirea unui ginecolog și a unui oncolog care se specializează în cancerele ginecologice.
 
9. Dacă este diagnosticat devreme, are o rată de supraviețuire de 92%
Vestea bună despre cancerul endometrial este că, dacă este diagnosticat devreme, estimarea unui an de supraviețuire este de 92%. În cazul în care cancerul nu s-a răspândit, există o rată de supraviețuire de 95% la cinci ani. Dacă a fost metastazat, rata de supraviețuire de cinci ani este de 23%.
 
10. Riscul unei femei de a dezvolta cancer endometrial crește odată cu vârsta
Cele mai multe cazuri apar între vârsta de 60 și 70 de ani, dar în cazuri rare se poate dezvolta înainte de vârsta de 40 de ani.
 

Vizualizări: 2,045

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: