Zece zile fără Ciurel

Puteam să pariez că Laurenţiu Ciurel are atâta responsabilitate încât să nu plece din ţară într-un moment extrem de critic pentru compania pe care o conduce. Şi totuşi, Ciurel şi-a luat echipa, a scos 50.000 de euro din bugetul companiei şi a plecat în China pentru zece zile, să vadă acolo cum să construiască un grup nou.

Dacă nu din responsabilitate, măcar din spirit de conservare mă gândeam că Ciurel va renunţa la plimbarea în China. Astăzi se întorc la serviciu cei 15.000 de salariaţi ai Complexului Oltenia care au fost în concedii forţate. Vor găsi stocurile de cărbune la fel de mari, grupurile energetice la fel de oprite. Vă imaginaţi cum este să meargă 19.000 de salariaţi la serviciu zi de zi, să nu aibă mai nimic de lucru? Ce treabă au ei zece zile decât să îl înjure pe Ciurel? Şi să se întrebe dacă există riscul închiderii companiei, dacă vor fi iar trimişi acasă. Situaţia CE Oltenia riscă să devină dramatică nu numai economic, ci şi social, tensiunea fiind destul de mare în rândul minerilor şi energeticienilor. Mâine încep şi protestele sindicaliştilor din FNME la sediul ANRE, dar noua aroganţă a lui Ciurel, aceea de a pleca zece zile în China, s-ar putea să îi enerveze şi să adauge un nou motiv protestelor.

Nuclearelectrica a oprit unul din grupuri sâmbătă, pentru revizia anuală, ceea ce se spera a fi o gură de oxigen pentru CE Oltenia. În primele 24 de ore nu s-a simţit nici un plus pentru termocentralele din Gorj, tot locul pe piaţă fiind ocupat de Hidroelectrica. Cred că este momentul să ne întrebăm dacă doar piaţa este de vină sau CE Oltenia are o problemă de management.

Trăim vremuri în care aproape toate firmele se descurcă greu. Bătălia pe piaţa de energie este grea pentru toţi producătorii, indiferent de resursă. Toţi se zbat să scadă costurile, să încheie contracte bilaterale, să caute piaţă la export. Supraoferta de energie îi afectează pe toţi, pentru că preţul pe bursa de energie a scăzut foarte mult. Am senzaţia că toţi se zbat să ia unele măsuri, numai top managementul CE Oltenia e cu capul mare şi aşteaptă soluţii. De la Dumnezeu aşteaptă secetă, de la Ponta legi care să favorizeze energia termo. Soluţiile nu vin doar pentru că aşteptăm, trebuie căutate, gândite, muncite.

Reducerea de costuri este obligatorie pentru CE Oltenia şi îmi aduc aminte câţi îi spuneau lui Ciurel în toamna anului trecut că nu va putea evita concedierile colective în acest an. Cât de rău se enerva Ciurel la repetatele întrebări ale ziariştilor, privind concedierile. Cât de vehement au negat spusele lui Morega, singurul care a avut tupeul să avanseze ideea a 5.000 de concedieri. Ciurel şi directorul său de personal,  Ion Călinoiu, au spus că exclud varianta concedierilor în 2013, pentru că aşa a promis premierul Victor Ponta. Asta până săptămâna trecută, când intrând în panică, Ciurel a vorbit de „valuri mari de concedieri”. Dacă ar fi făcut din timp un plan de restructurare, putea să fie acum pregătit, nu să ia măsuri sub presiune. Şi dacă făcea contracte bilaterale atunci când s-a putut, dar nu i-a convenit preţul, aveau acum oamenii de lucru, nu stăteau la cheremul ANRE.

Vizualizări: 157

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: