Zeci de fermieri gorjeni vor porci gratis. De ce se împiedică!

Zeci de gorjeni vor să primească porci gratis din rasele Bazna şi Mangaliţa. În judeţul Gorj, au fost depuse, până acum, peste 60 de solicitări, însă mai e mult timp până vor fi aprobate. Lipsa unui procesator cu care să încheie un contract le dă bătăi de cap fermierilor.

Crescătorii de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa vor beneficia, în perioada 2018-2020, de o schemă de sprijin financiar. Aceştia vor primi cu titlu gratuit între doi şi zece purcei pentru creştere, îngrăşare şi livrare către un procesator cu care au încheiat contract în acest sens. 

Fermierii care vor primi gratuit purceii sunt obligaţi să-i crească până la 130 de kilograme. Apoi, prin contract, trebuie să vândă jumătate din cantitatea de carne către procesatori. „În judeţul Gorj este problemă că nu avem încă un procesator. Noi am luat legătura cu mai multe firme, nimeni nu vrea să se implice. Vom analiza toate dosarele şi vom vedea ce poate fi aprobate. Fără un procesator nu prea putem face mare lucru”, a transmis Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei pentru Agricultură Gorj.

În plus, echipe de la Direcţia Sanitară Veterinară Gorj, Direcţia pentru Agricultură Gorj, reprezentanţi ai procesatorului vor verifica dacă animalele sunt hrănite cum trebuie până când vor putea fi sacrificate. „Ajutorul de minimis reprezintă numărul de purcei primiţi cu titlu gratuit din rasele Bazna sau Mangaliţa de beneficiari, iar valoarea acestuia se calculează solicitantului ajutorului, respectiv furnizorul de purcei, prin înmulţirea numărului de purcei cu 250 lei/cap purcel. Pentru a beneficia de acest program, crescătorii de porci trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe condiţii. Printre acestea: să deţină exploataţii autorizate sanitar veterinar, să încheie un contract cu un procesator sau cu altă persoană juridică”, a mai transmis Tănăsescu.

Vizualizări: 2,637

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: