Zeci de icoane vechi furate din bisericile din Gorj

Trei biserici din Gorj au fost jefuite în ultimele săptămâni. Toate adăposteau icoane vechi, de mare valoare. Hoţii nu au fost prinşi, dar localnicii spun că aceştia nu vor scăpa nepedepsiţi, după ce au furat din Casa Domnului.

Două dintre bisericile sparte de hoţi sunt din Ciuperceni şi una din Drăguţeşti. Biserica din satul Pieptani are o vechime de peste 200 de ani.  De aici au fost furate icoanele, dar urmele arată că hoţii au încercat să ia chiar şi uşile împărăteşti de la intrarea în altar, însă au renunţat. „Cred că au fost mai multe persoane. Au furat trei icoane vechi de când este biserica. Acestea erau amplasate la intrarea în altar şi, când am venit la biserică, am văzut pereţii goi. Au vrut să fure şi uşile de la altar, dar nu au putut. Ne-am uitat şi am verificat toată biserica. Nu au umblat la cutia milei şi nu s-au atins nici de obiectele de argint sau cu fir de aur”, a spus preotul.

A două biserică prădată de hoţi este în satul Vârtopu, iar de aici hoţii au furat 20 de icoane, vechi de sute de ani. „Am găsit lacătul spart la biserică şi am intrat cu părintele. Când a văzut pereţii goi, părintele şi-a pus mâinile în cap. Lipsesc peste 20 de icoane. Părintele le-a luat şi pe celelalte de frică să nu le fure. În rest nu s-au atins de nimic”, a povestit un enoriaş.

Localnicii sunt şocaţi

Vestea a făcut ocolul comunei, iar localnicii sunt şocaţi. Aceştia susţin că este păcat să furi, mai ales icoane din biserică. Una peste alta, oamenii au rămas fără cuvinte când au aflat că hoţii au dat spargerea în biserică. „Au spart biserica şi au luat icoanele. Ne-a povestit preotul. Am rămas fără cuvinte. E păcat să furi din biserică. E mare păcat, mai ales din Casa Domnului. Cred că sunt mai mulţi hoţi şi printre ei este cineva din comună”, a declarat Gheorghe Ştiucă, localnic.

Valoarea icoanelor furate din cele trei biserici nu poate fi deocamdată stabilită. „Nu am stabilit care este valoarea prejudiciului, pentru că nu am inventariat icoanele. Pot să vă spun că sunt foarte vechi. Icoanele ar putea face parte din patrimoniul naţional”, susţine Pompiliu Ciolacu, director Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu.

CERCETĂRI

În acest moment şi alte lăcaşuri de cult sunt în pericol pentru că hoţii sunt încă în libertate. Localnicii din Ciuperceni au bănuieli, dar îi lasă pe poliţişti să-şi facă treaba. „Poliţiştii au fost sesizaţi prin apel 112 şi au demarat cercetările în acest caz pentru a stabili cine a furat cele peste 30 de icoane”, a confirmat Romina Dochian, purtător de cuvânt IPJ Gorj.

Vizualizări: 158

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: