Zeci de preşedinţi ai secţiilor de votare riscă amenzi

Aproximativ 100 de preşedinţi şi locţiitori de la secţiile de votare au refuzat să participe la organizarea şi desfăşurarea alegerilor, după ce au obţinut aceste funcţii prin tragere la sorţi. Dacă unii dintre ei au avut probleme privind incompatibilitatea, alţii s-au retras, cel mai probabil, din cauza banilor puţini pe care-i primesc. Majoritatea riscă amenzi de până la 2000 de lei. Preşedinţii şi locţiitorii de la secţiile de votare primesc câte 85 de lei/zi pentru o perioadă de 5 zile.

Din cei 664 de preşedinţi şi locţiitori desemnaţi pentru cele 332 de secţii de votare din Gorj, aproximativ 100 s-au retras. Peste 60 dintre aceştia au fost deja înlocuiţi, însă şi de această dată au existat persoane care au refuzat să participe la alegerile din data de 5 iunie. Preşedinţii şi locţiitorii secţiilor de votare au fost traşi la sorţi din rândul persoanelor înscrise în Corpul Experţilor Electorali. „Din cei aproximativ 920 de experţi electorali, au fost extraşi 664 pentru preşedinţi şi locţiitori la cele 332 de secţii de votare, din care s-au retras peste 90. Au fost înlocuiţi 61 dintre ei datorită faptului că sunt incompatibili, sunt candidaţi, sunt rude cu candidaţii sau sunt bolnavi, au depus acte medicale. Se pare că şi din cei 61 care au fost înlocuiţi sunt persoane care la rândul lor sunt incompatibile, ceea ce presupune să efectuăm din nou o tragere la sorţi şi să-i înlocuim şi pe aceştia, în condiţiile în care vor aduce documente justificative”, a declarat Ion Stănulescu, preşedintele Biroului Electoral Judeţean Gorj.
Preşedinţii şi locţiitorii care refuză să participe la organizarea alegerilor fără a prezenta documente justificative riscă amenzi contravenţionale de până la 2000 de lei. „Cei care nu au motive de înlocuire, ci doar au prezentat o cerere prin care au arătat că nu doresc să fie preşedinţi, nu putem să-i înlocuim şi atunci se trece la aplicarea sancţiunilor contravenţionale, care sunt cuprinse între 1400 şi 2000 de lei”, a mai precizat Ion Stănulescu.
EXTRAGERI
Reprezentanţii BEJ Gorj se tem că, în condiţiile în care continuă să crească numărul preşedinţilor şi locţiitorilor care se retrag, vor fi extrageri în fiecare zi, ceea ce împiedică organizarea alegerilor locale. „Sunt discuţii cu cei de la Autoritatea Electorală Permanentă în sensul de a se produce înlocuirea, iar apoi să se aplice sancţiunile contravenţionale pentru că nu mai avem timp. Din cei care vor fi din nou extraşi s-ar putea să fie iarăşi incompatibili, iar în condiţiile astea avem extrageri în fiecare zi”, spune Ion Stănulescu.

Vizualizări: 1,084

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: