Ţiganii din Meteor cer fuste mini pentru pirande!

Din primăvară am putea asista la o mică revoluţie în felul în care se îmbracă ţigăncile din Meteor. După ce s-au plâns că le pleacă bărbaţii de acasă pentru că acestora li se scurg ochii pe stradă când văd românce sexy, domnii din cartierul amintit au făcut şi ei cerere la regele Cioabă pentru a modifica tradiţia. Ei vor ca şi nevestele lor să aibă dreptul să plece de acasă cu fuste de o palmă, până atunci tot ce le rămâne fiind să privească prin oraş şi să aleagă dacă îşi schimbă sau nu viaţa.

Ţiganii din Meteor recunosc deschis că lumea se schimbă şi ei ar trebui să renunţe la unele din tradiţiile care încep să fie depăşite de vremurile în care trăiesc. Sunt de acord că româncele sunt mai frumoase atunci când merg pe stradă cu fuste scurte şi vor să arate că nici ţigăncile lor nu sunt mai prejos, iar pentru asta i-au cerut regelui Cioabă ca de la Sibiu să dea o decizie prin care să permită înlocuirea fustelor lungi cu cele mini.

„Regele nostru trebuie să dea o lege în sensul acesta pentru că, altfel, ale noastre vor fi din ce în ce mai părăsite. Ţigăncile nu au voie să poarte decât fustă lungă, româncele merg cu fuste scurte şi normal că ne place şi nouă ceea ce vedem. Dacă dă regele nostru o lege o să vedeţi că o să treacă şi ale noastre la moda mini şi nu o să mai fie părăsite de bărbaţi, că ai noştri pleacă în oraş, se distrează la restaurante cu româncele şi acasă poate le mor copii de foame, ceea ce nu-i normal”, spune Radu Ilarie.

O rudă a acestuia, Drăgan Ilarie, mult mai în vârstă, pare şi el de acord cu nevoie de schimbare a tradiţiilor în comunitatea romă. De pe banca pe care stă în faţa porţii acesta trage concluziile după o viaţă în care a trăit şi văzut multe. „Fustele româncelor sucesc minţile ţiganilor. E tentaţia, pentru că dintotdeauna banii şi femeia tentează şi duc la nenorociri”, spune bătrânul ţigan.

Pirandele se opun

Când au auzit ce gânduri au bărbaţii lor, ţigăncile mai că nu au luat foc. Supărate că pe unele dintre ele oricum le-au părăsit soţii pentru nişte românce mai tinere şi mai frumoase, pirandele au spus că nici ele şi nici fetele lor nu vor trece vreodată la moda mini. Cu şifonierele doldora de fuste lungi, plisate şi cât mai colorate, doamnele din Meteor ţin la tradiţie şi nu par interesate să devină „sexy”. „Fustele noastre ce au? Sunt lungi? Păi ca să nu se vadă piciorul, că şi noi avem picioare frumoase, dar le arătăm doar seara la bărbaţi, când ne dezbrăcăm de fuste. Ce ar trebui, să le arătăm pe stradă? Pe vremea lui Ceauşescu se purta peste genunchi şi era foarte bine, aşa ar trebui să se poarte în continuare. Ei nu au decât să-i ceară regelui, dar noi nu o să purtăm pentru că aşa este tradiţia”, spune o ţigancă în vârstă, conştientă însă că tradiţia i-ar fi obligat pe bărbaţii romi să nu-şi părăsească nevestele pentru a se căsători cu românce.

Mai devreme sau mai târziu „revoluţia fustelor” se va produce şi în această comunitate, mai ales că ţiganii o spun deschis că preferă fustele mini.

Vizualizări: 400

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: