Absolvenţii gorjeni cresc rata şomajului cu un procent

Peste 1600 de absolvenţi s-au înscris în numai câteva săptămâni la agenţia responsabilă cu ocuparea forţei de muncă. Şi este abia începutul, asta pentru că vor fi şi mai mulţi după sesiunea din toamnă. Autorităţile se aşteaptă la o creştere cu peste un procent a ratei şomajului. În Gorj, se preconizează o rată a şomajului de 7,9%.

Şomajul în Gorj tinde să atingă un nivel record. Şi asta pentru că mii de tineri care nu au luat bacalaureatul sau care au finalizat studiile superioare s-au grăbit să-şi depună dosarele pentru ajutorul de la stat. Aceştia au îngroşat lista celor deja aflaţi în evidenţele cu şomeri. Mai grav este că vor fi şi mai mulţi după sesiunea din toamnă. “Până acum avem înregistraţi 1601 absolvenţi, din care 1354 sunt absolvenţi liceu de specialitate, 12 absolvenţi liceu teoretic şi 225 de absolvenţi cu studii superioare. Mai sunt 3 cu şcoală de maiştri, trei pe şcoală profesională. O să crească numărul şomerilor, o să mai vină din studenţi, cei care n-au avut situaţia colară încheiată şi mai au corigenţe şi vor putea veni în 60 de zile de când au situaţia şcolară încheiată”, a declarat Romeo Chiriac, directorul AJOFM Gorj.

Rata şomajului va creşte cu un procent

La finele lunii iunie existau peste zece mii de şomeri în Gorj. Acum, după înregistrarea şomerilor din rândul absolvenţilor se vehiculează o cifră mult mai mare. Automat şi rata şomajului va creşte. “La ultima raportare, la 30 iunie, existau 10.112 şomeri, cu o rată a şomajului de 6,99%.  Pregătim următoarea raportare şi ne aşteptăm ca rata şomajului să crească pentru că au intrat în evidenţe absolvenţii şi automat va fi mai mare, va urca undeva spre 7,9%. Se va ajunge la circa 11.400 de şomeri”, a mai spus Romeo Chiriac.

Absolvenţii care şi-au depuse dosarele la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă vor primi timp de şase luni o indemnizaţie fixă în sumă de 250 lei.

Cursuri de formare

Dacă luna trecută au fost înfiinţate cursuri de formare profesională în meserii pentru absolvenţii cu studii superioare, luna aceasta, AJOFM Gorj organizează astfel de cursuri pentru absolvenţii cu studii medii. Vor putea urma unul dintre cele trei cursuri de formare: cofetar-patiser (28 de locuri); agent de securitate (25 locuri), lucrător în comerţ (25 locuri). Şi societăţile comerciale care au nevoie să formeze o anumită categorie de personal pot solicita agenţiei înfiinţarea unui curs de formare profesională.  

Vizualizări: 276

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: