Află la ce oră ajunge Lumina de la Ierusalim la Târgu Jiu

Lumina Sfântă de la Ierusalim va ajunge la Târgu Jiu în această seară, la 22.45, la biserica având hramul Sfinţii "Constantin şi Elena".

Sfânta Lumină este una dintre marile minuni ale Creştinismului, care se arată de Paştele Ortodox la Ierusalim, în timpul Vecerniei din Sâmbăta Mare, între orele 12.30-14.30, deasupra Sfântului Mormânt ca un foc care se pogoară din cer şi care în primele minute nu arde.

"În Sfânta şi Marea Sâmbătă, în Sfânta Cetate a Ierusalimului coboară Sfânta Lumină, semn al iubirii pe care Dumnezeu o arată atât de încercatei comunităţi creştine din Ţara Sfântă. Această Sfântă Lumină o vom primi şi noi şi o veţi primi şi frăţiile voastre. Primirea acestei Sfinte Lumini să fie un moment de luare aminte pentru viaţa fiecăruia dintre noi, de transformare a vieţii noastre creştine în bucuria Învierii lui Iisus Hristos din morţi", a declarat pentru MEDIAFAX, Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, care în perioada 1991-1994 a fost superior al Aşezămintelor româneşti de la Ierusalim şi Iordan, şi reprezentant al Patriarhiei Române pe lângă Patriarhia Ierusalimului. Pe perioada şederii la Ierusalim, a avut bune raporturi atât cu Patriarhia Ierusalimului şi cu reprezentanţii celorlalte culte religioase de acolo, cât şi cu autorităţile Statului Israel.

undefined

"Am avut privilegiul la între 1991 şi 1994 să fiu superior al BOR pe lângă Patriarhia Ierusalimului şi să pot să stau în faţa Sfântului Mormânt.Să stai acolo în aceste zile este o minune neîntreruptă, pe care Dumnezeu doreşte să ne-o arate. Avem mărturii despre pogorârea Sfintei Lumini încă din timpul patriarhului Narcis al Ierusalimului, în secolul al II-lea. Patriarhul vorbeşte pe la anul 135 despre cum s-a aprins untdelemnul din candele la slujba de Înviere. De asemenea, istorici ca Nichifor Theotochie şi alţii mărturisesc despre ea", a mai spus PS Vincenţiu.

În 1579, când patriarhul ortodox a fost scos din mormânt de autorităţile turce şi de către patriarhul oriental ortodox, Sfânta Lumină a ţâşnit dintr-o coloană din afara bisericii şi a ajuns la patriarhul ortodox şi la credincioşi.

Coloana despicată poate fi văzută şi astăzi, făcând parte din clădirea bisericii. Un alt incident a fost când doi preoţi romano-catolici din secolul al XI-lea au încercat să obţină focul doar pentru ei, iar ei au fost pedepsiţi. Toate aceste fapte atestă vechimea şi autenticitatea acestei minuni.

În general, pelerinii care merg la Ierusalim pentru Sărbătorile Pascale spun că pentru Sfânta Lumină pleacă de la hotel încă de vineri noaptea pe la ora 00.30-1.30.

"Pentru Lumina Sfântă se intră pe la poarta Iafo, poarta de intrare în cetate, pentru că se mai poate intra prin poarta Sfântul Ştefan, dar aceasta în Vinerea Mare când se reface drumul Crucii. Chiar dacă grupul de pelerini este compact nu poţi sta unul lângă altul. Nimeni nu-ţi garantează că intri în Sfântul Mormânt. Sunt 30.000-40.000 de oameni din toate ţările ortodoxe din lume. Dar, dacă îţi doreşti, Dumnezeu te ajută şi reuşeşti, povesteşte o pelerină, care a plecat în acest an pentru a treia oară la Ierusalim pentru a fi "aproape de Lunina Sfântă".

Persoanele care nu ajung la Sfântul Mormânt rămân pe stradă. În 2008, unor oameni care stăteau în stradă, în Cetate, în jurul orei 14.00 li s-au prins lumânările în mână, mai spune femeia.

"În fiecare an, programul este diferit. Nu ştiu ce dispoziţii se dau, pentru că acolo este plin de poliţie şi armată. Nu este o oră exactă în care se intră. De exemplu, în 2008 Poliţia a scos afară, noaptea, pe toată lumea din cetate, absolut toţi creştinii, şi au închis porţile. Şansa mea a fost extraordinară. M-am rugat mult. Noaptea am căutat altă poartă de intrare. Am intrat în cartierul armenesc. Aveam harta cetăţii. Apoi, am intrat în cartierul evreiesc şi ne-am oprit la un punct de poliţie, undeva aproape de Sfântul Mormânt. Acolo am stat de la ora 3.00 până la ora 7.00 dimineaţa. Pe trotuar. Străduţele sunt foarte mici, înguste. Am cântat. Ne-am rugat. Poliţia a fost drăguţă, ne-a oferit ceai, apă. La ora 7.00 dimineaţa s-a dat drumul cam pe ultima intrarea către Sfântul Mormânt şi s-a stat acolo de la ora 7.00 la ora 10.00. Acolo este foarte greu, foarte greu pentru că vin foarte mulţi creştini din toate ţărire creştine, georgieni, mulţi ruşi, armeni şi mulţi greci. Nu este o conduită. Care apucă, ăla apucă. Unii peste alţii. Trebuie să fii foarte tare. Cele trei ore în care stai presat unul în altul, sunt foarte grele. Dar, cu rugaciune treci peste. La ora 10.00 s-a dat drumul în Sântul Mormânt. Este ca la un start de maraton. Se întâmplă să-ţi pierzi pantoful, geanta, să cazi, nu te mai poţi întoarce, lumea vine peste tine. Dar eu zic: Dumnezeu are grijă de fiecare. Ca să reuşeşti este nevoie de foarte multă rugăciune. Apoi se face culoar prin care în alertă oamenii merg spre Sfântul Mormânt. Imediat cum se intră în Sfântul Mormânt este o scară pe care se junge pe Golgota sau Locul Căpăţânii, unde se spune că ar fi murit Adam. Pe capul lui a fost înfiptă Crucea lui Iisus, Noul Adam. Acolo, la altarul ortodox, de o pare şi de alta a crucii sunt două icoane a Maicii Domnului şi a Botezătorului Ioan. Când vine Sfânta Lumină, ochii Mântuitorului clipesc" relatează pelerina.

Doi preoţi greci au stat cu ochii pironiţi la Mântuitorul ca să surprindă clipirile. Apoi, În Sf. Mormânt este o icoană a Maicii Domnului din secolul VI. Când au năvălit perşii au vrut să distrugă icoana şi i-au curăţat vopseaua până la gât. Nu au mai putut merge mai departe pentru că Măicuţa le-a zis "până aici". Şi clipeşte când te rogi la ea cu credinţă, continuă femeia.

O altă minune din Sf Mormânt este locul unde Iisus a fost bătut în cuie. Este o masă, de marmură sub care se află o parte din coloana pe care Mântuitorul a fost flagelat. Când pui urechea pe acea masă de marmură se aud bătăile cuielor cum au fost bătute. Mai spun oamenii că aud bătaia biciului. Eu am auzit bătăile cuielor. Este foarte tulburător. A fost cineva care nu credea, dar când a pus urechea a rămas fără glas. Plângea. Nu putea crede că aude zgomotul bătătii cuielor", şi-a continuat povestea femeia.

Ea spune că nu a văzut lumina, probabil că nu este vrednică încă, dar a fost fericită când a văzut oameni plângând când li s-au aprins lumânările în mână, că au văzut lumina pe Sfântul Mormânt.

"Nimeni nu primeşte lumina la fel. Şi chiar dacă apar şi răuvoitori, care au la ei lasere şi lanterne cu care fac jocuri de lumini, ei nu reuşesc să-i tulbure pe credincioşi, care îi dau afară imediat. Înainte să înceapă slujba este un ritual al strămoşilor. Ei vin acolo şi fac jocuri şi dansuri şi invocări, destul de zgomotos. Strigă "Să vină lumina" Sunt ortodocşi arabi", mai spune femeia.

Patriahul Ierusalimului intră în Sfântul Mormânt, având doar stiharul şi epitaful. Acolo se roagă continuu. Deodată, în plină zi, vine un fulger din cer care aprinde vata de pe Sfântul Mormânt. Patriarhul ia din această flacără şi o pune în două cupe, apoi împarte credincioşilor. Sânta Lumină este singura minune care se arată tuturor păcătoşilor, spunea părintele Arsenie Boca.

Alte minuni pe care le pot vedea credincioşii este dansul soarelui. "În acele momente te poţi uita în soare. Este o minune. În soare se vede un tunel lung. Apoi sunt halouri de lumină. Niciodată imaginile nu sunt la fel. Nu numai Lumina, totul se transformă în această zi la Mormântul Sfânt. Toată lumea simte altceva. Este o trăire deosebită în afara a tot ceea ce vezi. Acolo în Sfântul Mormânt este centrul spiritual al lumii. Acolo sunt rostite cele mai sfinte rugăciuni. «Închinătorule, intră întru bucuria Domnului. În cerul plin de Lumină» scrie la intrarea în Biserica Sfântului Mormânt", relatează credincioasa.

Delegaţia română condusă de către PSVarsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, care a participat la Vecernia Mare va ajunge în Bucureşti cu Lumina Sfântă de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, sâmbătă, în jurul orei 18.30. Adusă cu un avion special, Lumina Sfântă va fi împărţită credincioşilor la miezul nopţii.


 

Vizualizări: 161

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: