Alege aceste corpuri de iluminat si vei asigura functionalitate si confort casei tale!

Un stil aparte de iluminare a locuintei a devenit o parte importanta a proiectelor moderne de design interior, motiv pentru care amplasarea corpurilor de iluminat este luata in considerare si studiata inca de la primele etape ale proiectului de construire sau reamenajare a fiecarui spatiu locativ. In prezent, corpurile de iluminat sunt proiectate cu scop precis, asigurand diferite tipuri de iluminare. Din acest punct de vedere, putem identifica trei mari categorii de lumina artificiala.

Iluminatul general - lumina ambientala

In unele momente ale zilei, la acest tip de iluminat contribuie si lumina naturala, astfel incat iluminatul general este stralucirea de fundal pe care o va avea incaperea. Practic, pe masura ce fasciculul luminos parcurge distanta dintre obiecte (reflectandu-se din pereti si alte suprafete sau fiind filtrat de diferite materiale), acesta isi pierde directia si intensitatea, iar lumina perceputa va fi difuza, “imprastiata” in camera. Ambianta devine, in acest fel, prietenoasa cu ochii, placuta.

Poate cea mai mare contributie la iluminatul general, spun specialistii de la eOrion.ro, o au corpurile de iluminat montate pe tavanul camerei sau pe pereti. Astfel, cu cat distanta parcursa de lumina va fi mai mare si corpurile de iluminat vor acoperi un unghi mai larg (ilumineaza in cat mai multe directii), cu atat mai ridicat va fi confortul vizual si cu atat mai placuta va fi atmosfera din incapere.

Iluminatul local - lumina de serviciu

Functionalitatea incaperii este adresata si sustinuta in mod special de catre acest tip de iluminat. Din acest motiv, lumina de serviciu se va concentra pe o anumita zona pentru a conferi detaliu si precizie activitatii desfasurate acolo. Acest obiectiv este indeplinit, asadar, de corpurile de iluminat care concentreaza fasciculul luminos intr-o directie anume. Pentru a oferi cateva exemple, poti observa utilitatea luminii de la hota sau a lampilor de birou.

Un considerent important in iluminatul eficient este distanta, motiv pentru care vei observa ca majoritatea corpurilor de iluminat cu destinatie precisa vor tinde sa micsoreze distanta dintre sursa si obiectul sau suprafata iluminata. Tocmai de aceea, imediat deasupra blatului de lucru de la bucatarie vei putea profita de eficienta unor spoturi sau a unei benzi LED, iar in baie vei constata ca aplica de deasupra oglinzii este absolut necesara pentru activitati precum coafatul, barbieritul sau machiatul. Din aceeasi perspectiva, majoritatea zonelor amenajate special pentru dining vor fi prevazute cu unul sau doua pendule care vor straluci la cel mult 80 de centimetri distanta de blatul mesei, indiferent de inaltimea plafonului. Alte tipuri de corpuri de iluminat ce intra in aceasta categorie sunt veiozele, lampadarele si suspensiile de diferite tipuri.

Iluminatul decorativ - lumina de accent

Acest tip de lumina artificiala poate fi considerat un hibrid intre cea de serviciu si cea ambientala, astfel incat corpurile de iluminat ce au aceasta functionalitate vor oferi un fascicul luminos precis, insa care nu are rolul de a sustine o activitate anume. Practic, corpurile de iluminat de acest tip isi vor indrepta “razele” catre un perete, vor asigura o lumina foarte slaba pe timp de noapte sau vor fi amplasate pe o polita. Un alt detaliu specific acestui segment de corpuri de iluminat este ca sursele din dotare vor avea o intensitate mai mica decat celelalte surse prezente in incapere.

Atunci cand vrei sa te bucuri atat de functionalitate, cat si de o atmosfera placuta in fiecare incapere a casei tale, specialistii de la www.eorion.ro recomanda folosirea a cel putin doua tipuri de corpuri de iluminat din categoriile de mai sus.

Vizualizări: 1,059

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: