Alertele privind bolile plantelor nu ajung la agricultori. Vezi de ce!

Primăriile din Gorj nu par a fi interesate de avertizările emise de către Direcţia Fitosanitară în ciuda faptului că agricultorii gorjeni au început să piardă cantităţi însemnate din recolte ca urmare a manei şi a altor boli specifice plantelor. Deşi anual Direcţia Fitosanitară cheltuieşte peste 100 de milioane de lei vechi pentru tipărirea şi trimiterea avertizărilor, reprezentanţii primăriilor le aruncă prin diverse sertare, bazându-se pe faptul că oamenii ştiu să-şi trateze legumele şi celelalte plante cultivate de ei.

Aceste avertizări sunt trimise periodic, dar în urma controalelor s-a constatat că decât două-trei primării din judeţ le aveau afişate. “Periodic trimitem avertizări la primării pentru că în această perioadă apar tot felul de boli şi dăunători la legume, la pomi fruticferi şi cereale. Ele sunt foarte importante pentru ca oamenii să ştie din timp la ce să se aştepte şi ce tratamente să aplice. Am trimis avertizări pentru viermele vestic al porumbului, focul bacterian al rozaceelor, dăunători la varza de toamnă, tratamente la sâmburoase şi la seminţoase. Cu toate acestea, în urma controalelor doar două-trei primării din judeţ le aveau afişate”, a declarat Mihail Corlan, coordonatorul Direcţiei Fitosanitare Gorj.

Acesta a mai precizat că anual se cheltuiesc sume importante de bani pentru emiterea şi transmiterea avertizărilor fitosanitare. “Cheltuim peste 100 de milioane de lei vechi pe an pentru avertizări şi nimeni nu le ia în calcul în ciuda faptului că oamenii îşi pierd recoltele. De multe ori le găsim aruncate prin sertare sau prin diverse dulapuri”, a mai precizat Mihail Corlan.

Buletinele de avertizare nu au efectul dorit

Primarii gorjeni spun că nu dau importanţă avertizărilor pentru că oamenii ştiu ce tratamente să aplice. “Noi am primit şi primim în continuare avertizările, însă nu le-am afişat pentru că locuitorii comunei noastre ştiu cum să procedeze şi ce tratamente să aplice. Îşi stropesc singuri plantele , iar la nivelul comunei n-am înregistrat pierderi de acest gen”, a declarat Mihai Calotă, primarul comunei Urdari.

La rândul său, primarul comunei Văgiuleşti a precizat că oamenii nu prea urmăresc buletinele de avertizare. “De regulă, funcţionarul de la Registrul Agricol le afişază la intrarea în primărie, însă mai vin copii, se joacă şi le rup. Oricum populaţia nu prea urmăreşte buletinele de avertizare. Sunt greu de sesizat. Au aspectul unor cărţi poştale, iar bătrânii nu reuşesc să le vizualizeze. Buletinele de avertizare nu prea au efectul dorit”, a declarat Constantin Pârjol, primarul comunei Văgiuleşti.

La Bâlteni, chiar dacă se pierd avertizările, rămân procesele verbale. “La Bâlteni, tot ce vine din teritoriu se afişează în afara primăriei. Avem un angajat care se ocupă special cu afişajul şi de fiecare dată încheiem procese verbale cu data şi ora afişării. Astfel că, în cazul în care se pierd anunţurile rămân procesele verbale”, a declarat Vasile Vlăduleanu, primarul comunei Bâlteni.

Vizualizări: 136

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: