Alţi 20 de MWh din Gorj, „pregătiţi“ să intre în sistemul energetic

O nouă centrală fotovoltaică, de 20 MW, va livra energie în Sistemul Energetic Naţional. Este vorba despre o investiţie de 50 de milioane de euro la Târgu Cărbuneşti unde se lucrează la amplasarea panourilor fotovoltaice pe o suprafaţă de 50 de hectare. Lucrările vor fi finalizate, cel mai probabil, în luna mai. Prima centrală fotovoltaică din Gorj ce a dat energie ţării este cea din Arcani, cu o capacitate de 3MW/h. 

Peste 100 de localnici din Târgu-Cărbuneşti muncesc de zor pentru finalizarea unei centrale fotovoltaice în localitate. Parcul de panouri solare aparţine unei societăţi din Craiova care a pus la bătaie aproape 50 de milioane de euro pentru construcţia lui. Investiţia a atras miliarde de lei la bugetul local din taxa de concesiune a terenului, iar zeci de oameni de pe plan local vor avea un loc de muncă garantat în următorii 25 de ani.

Centrala fotovoltaică va avea o capacitate de 20 MW şi va cuprinde panouri pe o suprafaţă de 52 de hectare, amplasate în Târgu-Cărbuneşti şi Cărbuneşti Sat. Energia electrică odată produsă aici va fi deversată în sistemul energetic naţional. Reprezentanţii firmei Eye Mall, cei care au făcut această investiţie, vor ca până în luna mai a acestui an să finalizeze construcţia centralei. Aceştia se bucură de sprijinul autorităţilor locale care, la rândul lor, au parte de alte beneficii prin înfiinţarea centralei fotovoltaice în localitate. „Lucrările sunt finalizate în proporţie de circa 60%. Târgu-Cărbuneşti va trece pe hartă ca fiind una dintre localităţile cu cel mai mare parc fotovoltaic. Ne bucurăm că peste 100 de cetăţeni de la noi au un loc de muncă iar alţi 50 vor lucra la exploatare timp de 25 de ani, la pază, mentenanţă şi supraveghere. Luăm 2 miliarde pe an din concesiune. Pentru construirea acestui mastodont lucrează 3 firme în prezent”, a declarat Mihai Mazilu, primarul din Târgu-Cărbuneşti.

Parcul fotovoltaic este format din zeci de mii de panouri solare. „Panourile sunt montate pe structură metalică. Sunt în total 42.500 de panouri solare cu o putere a fiecăreia de 235W. Dispune şi de o staţie de transformare pentru descărcarea energiei produse. Am înţeles că sunt într-o fază avansată a lucrărilor de execuţie”, a precizat Nicolae Giorgi, director Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj.

Vizualizări: 177

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: