Amatorii din fotbalul profesionist

Politicienii de la cârma clubului de fotbal Pandurii Târgu Jiu fac ce fac şi distrug imaginea unei echipe care acum nu mai departe de un an părea un model de succes. Călinoiu şi Ciurel şi-au arătat din nou muşchii şi au impus suspendarea preşedintelui executiv Eugen Pârvulescu. Motivul invocat în hotărârea AGA este de cascadorii râsului. Acţionarii de la Pandurii invocă patru titluri din presă care ar sugera faptul că Pârvulescu a trucat rezultatul din meciul cu Universitatea Cluj, dar şi faptul că cineva, nu se ştie cine, a sesizat departamentul de integritate al FRF.

Cele patru titluri din presă invocate de AGA pentru suspendarea lui Eugen Pârvulescu sunt: „Universitatea Cluj a câştigat surprinzător pe terenul celor de la Pandurii” (GSp); „Blat Pandurii – U Cluj” (SportNews); „Blat pentru pariuri la Pandurii – U Cluj?” (Sport 24 H); „Suspiciuni de blat la Pandurii?” (TV Sud). Aceste titluri, unele cu semnul întrebării la final, au fost motivul pentru care un conducător de club a fost suspendat trei luni. Nu suspendarea lui Pârvulescu este cea mai mare problemă, ci noroiul aruncat fără minime probe asupra a două cluburi de fotbal.

Cred că este o premieră ca un preşedinte de club să fie acuzat de blat de acţionari. Premieră este şi faptul că acuzatul a chemat procurorii DNA să verifice acuzaţiile care i se aduc. Scandalul poate să aibă două finalităţi. Fie blatul se confirmă, iar clubul Pandurii va fi exclus din Liga I şi din competiţiile europene mulţi ani de aici încolo. Fie blatul nu se confirmă şi clubul va fi bun de plată către Pârvulescu. Pentru că în fotbal nu există acuzaţie mai gravă decât aceea de blat, iar dacă acuzaţia a fost lansată fără probe solide, cei care şi-au asumat în scris suspendarea lui Pârvulescu trebuie să răspundă.

Nu este o întâmplare faptul că Pandurii a ajuns din vicecampioana României o echipă de pluton, uneori de coada clasamentului. Problema nu este la jucători sau la antrenori, ci la atmosfera pe care o face în jurul echipei un cap pătrat pus să supravegheze cheltuirea banilor, păpuşat de pesediştii care l-au numit acolo. Un individ cu funcţie de şef care a vrut să pună jucătorii să semneze condică de prezenţă, care vede numai hoţi în jurul lui, uitându-se strâmb inclusiv la spălătorese că au consumat prea mult detergent. Combinaţia de amatorism şi politicianism se dovedeşte extrem de toxică pentru Pandurii. Dacă echipa va ajunge iar sub linia retrogradării, cei trei C din acţionariat – Călinoiu, Ciurel, Cârciumaru – vor fugi din nou din lojă, de teama înjurăturilor. Când echipa prinde două meciuri bune, nu mai ai loc de ei şi de alţi pesedişti cărora nu le mai ajung lojele. 

Vizualizări: 157

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: