Amendă de un miliard pentru OMV Petrom Ţicleni

Garda de Mediu Gorj a amendat cu un miliard de lei societatea OMV Petrom Ţicleni după ce au poluat cu petrol o suprafaţă de 250 de mp distrugând via unui localnic.

Reprezentanţii OMV Petrom, cu punctul de lucru în oraşul Ţicleni, au fost amendaţi miercuri, 2 iunie, cu suma de 100.000 de lei pentru că nu s-au conformat măsurilor impuse de Garda de Mediu. Nepăsarea acestora a afectat peste 250 de metri pătraţi de teren privat prin revărsarea şlamului petrolier peste digul de contur. „Proprietarii suprafeţei de teren ne-au sesizat neregulile de la Ţicleni însă amenda nu a fost pentru dauna produsă ci pentru că nu au realizat în totalitate şi la termen măsurile impuse prin actele de reglementare”, a declarat Ovidiu Ilie, comisar şef la Garda de Mediu Gorj.

Reprezentanţii Gărzii de Mediu spun că oamenii vor cere cu siguranţă despăgubiri pentru terenurile afectate. „Suprafaţa este destul de afectată pentru că fracţia lichidă a şlamului petrolier s-a revărsat peste digul de contur aşa că cel mai probabil oamenii vor cere despăgubiri”, a adăugat Ovidiu Ilie.

De altfel, reprezentanţii OMV Petrom nu au contestat până în prezent amenda aplicată de Garda de Mediu Gorj, având termen până pe 17 iunie să achite suma de un miliard.

O situaţia asemănătoare a avut loc şi la Tismana, unde Valforest s-a ales cu o amendă de 10.000 de lei pentru că s-a constatat că firma nu respecta gestionarea uleiului uzat având loc scurgeri ale acestuia pe sol.

A rămas fără vie

Terenul pe care Sevastian Creţescu are plantată viţă de vie a fost inundat de reziduuri petroliere scurse de la o haldă aflată în imediata apropiere. Omul spune că nu este prima dată când i se întâmplă acest lucru, însă de această dată a sesizat conducerea firmei care deţine şlamul petrolier. Supărarea lui este cu atât mai mare cu cât, Sevastian Creţescu trăieşte doar din banii pe care-i câştigă din vânzarea vinului obţinut de la via pe care i-a distru-o acum cu petrolul. „A venit un vecin şi mi-a spus că în via mea s-au vărsat reziduurile petroliere din haldă. Când am venit aici am văzut că aşa era. Probabil din cauza faptului că a plouat mai mult şi a trecut peste dig. Am tras eu pământul impregnat cu petrol de pe lângă buşteni, dar mă tem că mi se usucă via”, spune Sevastian Creţescu. Omul s-a dus şi a vorbit cu patronii, care i-au spus că o să-l despăgubească, ei o să se ocupe de scoaterea pământului îmbibat cu petrol şi vor aduce unul bun. „Au venit doi oameni de-ai lor şi ne-au ajutat pe mine şi pe fiul meu să dăm pământul de la buşteni şi au zis că o se ne aducă altul de unde ştiu ei, dar nu au adus până acum. Am lăsat buşteni cu rădăcinile afară”, mai spune Sevastian Creţescu.

Comisarii Gărzii de Mediu au făcut o vizită la şlamul petrolier, iar pe lângă cele sesizate de oamenii din Ţicleni, aceştia au constatat şi alte nereguli grave, pentru care au amendat firma cu un miliard de lei vechi.

Vizualizări: 131

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: