Angajările la Spitalul Judeţean, anchetate de procurorul Moţa

Poliţiştii, sub coordonarea procurorului Emil Moţa, au făcut ieri percheziţii la Spitalul Judeţean, scotocind  Biroul Resurse Umane pentru a găsi probe incriminatorii, cu privire la angajări făcute cu încălcarea legii. Procurorul s-a autosesizat cu privire la angajări, ancheta neavând la bază o reclamaţie. Spitalul este condus de trei zile de un manager privat, care a fost luat prin surprindere de acţiunea procurorului. Fostul director a fost în concediu.

Două maşini ale Poliţiei şi una a Parchetului Judeţean au stat ieri ore în şir în curtea de la intrarea în sediul administrativ al Spitalului Judeţean de Urgenţă, în clădire fiind mai mulţi poliţişti aduşi aici să efectueze o percheziţie. Sub coordonarea procurorului de caz, oamenii legii au venit la conducerea spitalului şi au prezentat hârtia care le dădea dreptul să facă percheziţia, managerul privat al unităţii sanitare, Cristian Vlădoianu, de abia instalat în scaunul de director, fiind surprins de prezenţa anchetatorilor. Acesta este în funcţie de la începutul săptămânii şi spune că se pregătea de propriul inventar pentru a cunoaşte mai bine instituţia, prezenţa ieri a poliţiştilor dându-i planurile peste cap.

Managerul privat a spus că nu ştie ce anume caută oamenii legii, lui prezentându-i-se doar ordinul de percheziţie. „Avem foarte puţine informaţii. Obiectul verificării nu este activitatea managerială curentă. Ni s-a prezentat autorizaţia de percheziţie şi i-am dat curs. Noi suntem acum în activitatea de evaluare, vă mărturisesc că şi eu am fost luat prin surprindere de solicitarea aceasta”, a menţionat Vlădoianu.

Concursuri aranjate?

Anchetatorii nu au oferit informaţii despre cercetările pe care le fac în acest caz, procurorul Emil Moţa dând de înţeles că verificările sunt de abia la început şi orice declaraţia a sa ar putea influenţa mersul dosarului. Percheziţia de ieri este însă urmare a modului în care s-au desfăşurat concursurile pentru angajările pe care Spitalul Judeţean le-a făcut în cursul anului trecut. În toamnă, mai ales, au fost scoase la concurs posturi de îngrijitoare, infirmiere sau asistente, nici acum nefiind toate ocupate, o nouă serie de examene fiind programată pentru luna februarie. O parte a celor care au pierdut examenele din toamnă cred că nu au avut suficiente pile şi că unele concursuri ar fi fost aranjate, unii dintre ei depunând plângeri la Poliţie.

Managerul din acea perioadă a Spitalului Judeţean, Vasile Stănculete, este în concediu de odihnă, după ce a predat mandatul, adjuncta sa, Cristina Căliman, inclusă şi în actuala echipă managerială, menţionând ieri că nu ştie ca vreunul dintre concursuri să fi fost contestat la vremea respectivă.

Căliman se ferește să fie asociată cu ancheta

Din fosta conducere, pe holurile spitalului în timpul perchezițiilor și-a făcut apariția directorul medical Cristina Căliman, care a ținut să amenințe jurnaliștii că dacă va fi prezentatul punctul ei de vedere îi va da în judecată. Căliman și-a motivat gestul spunând că acum politica de comunicare a spitalului este alta și mai mult decât atât nu vrea să-i fie asociat numele și figura cu această anchetă, susținând că nu are nicio legătură cu angajările care s-au făcut anul trecut. „Eu nu am nicio treabă cu angajările sau cu organizarea concursului. Eu nu m-am ocupat de nimic. Semnătura și numele meu nu apar pe niciun document, nu am făcut parte din nicio comisie. Nu vreau să fiu asociată cu tot ce se întâmplă rău în acest spital. Că numai eu am apărut cu declarații. Nu mai vreau asta. Oamenii când mă văd pe mine cred că eu sunt vinovată”,  a spus Căliman.

Cristina Căliman a fost subiect de presă la jumătatea lunii decembrie, atunci când a fost organizat concurs pentru angajarea unui medic pediatru la Spitalul Județean de Urgență din Târgu-Jiu. Una dintre candidate, Lidia Moroșanu, o acuza pe Căliman de faptul că a ajuta-o pe contracandidata sa, Iuliana Codiță, să câștige concursul.  Medicul Moroșanu voia la vremea respectivă să depună chiar o plângere la parchet.

AUTOSESIZARE

Surse din rândul anchetatorilor au declarat că în acest caz nu există o plângere din partea vreunei persoane, ci organele de cercetare s-au autosesizat. Au fost audiate mai multe persoane, s-au ridicat documente și astăzi sunt așteptaţi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj mai mulți angajați ai spitalului implicați în organizarea concursurilor.

Vizualizări: 182

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: