Angajatorii gorjeni, „bătuţi“ în instanţă de ITM

Instanţele de judecată au început să dea în ultima vreme tot mai mult câştig de cauză instituţiilor de stat, în defavoarea angajatorilor gorjeni. Este cazul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj, care se confruntă frecvent cu procese intentate de angajatorii nemulţumiţi de amenzile primite.

Dacă până mai ieri, în urma proceselor foarte multe sancţiuni erau transformate în avertismente, acum angajatorii sunt nevoiţi să achite contravaloarea amenzilor. George Romanescu, director coordonator adjunct al ITM Gorj, spune că acest fapt se întâmplă în cazul tuturor instituţiilor de control: „Nici până acum amenzile nu erau anulate, ci doar transformate în avertismente pentru că se considera că nu reprezintă un pericol social. Însă în ultima vreme, instanţa a dat câştig de cauză instituţiei noastre şi nu angajatorilor care folosesc diferite subterfugii pentru a se sustrage de la plata amenzilor”.

Angajatori recidivişti

Chiar dacă primesc în primă fază un avertisment sau o amendă pentru diverse abateri, foarte mulţi angajatori nu se învaţă minte şi continuă să comită aceleaşi greşeli, numai că atunci şi valoarea sancţiunii creşte. Romanescu precizează că aceste cazuri sunt frecvente: „Am găsit de exemplu un angajator din domeniul comerţului aflat la a treia abatere în ceea ce priveşte neacordarea salariului minim brut în plată, dar şi foarte mulţi angajatori care utilizează în mod repetat munca fără forme legale”. Numai pe parcursul lunii mai au fost depistaţi 24 angajatori care foloseau la muncă 65 persoane fără forme legale de angajare, majoritatea activând în domeniul construcţiilor sau în cel al comerţului. Aceştia au fost sancţionaţi cu amenzi în valoare totală de 137.000 lei. Însă inspectorii de muncă au constatat şi existenţa unor alte abateri, cum ar fi nedepunerea la timp a documentelor de plată a salariilor, a carnetelor de muncă sau a deciziilor de încetare, neplata orelor suplimentare sau neacordarea concediilor de odihnă. Romanescu mai precizează că pe parcursul lunii mai au fost efectuate 163 controale, fiind sancţionaţi 66 angajatori, dintre care 39 au primit amenzi, iar 27 avertismente. Valoarea totală a amenzilor aplicate ajunge la 181.500 lei, fiind dispuse de asemenea 635 măsuri pentru remedierea deficienţelor.

Vizualizări: 111

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: