Aproximativ 8.500 de gorjeni poartă numele de Andrei şi Andreea

Aproximativ 8.500 de gorjeni îşi serbează ziua numelui de Sf. Andrei. Dacă în perioada 1921-1939, în Gorj, nu exista nicio femeie cu numele Andreea şi doar 34 de bărbaţi care se numeau Andrei, în ultimii 9 ani acest nume a devenit unul dintre favoritele gorjenilor.

Se spune că cei ce poartă numele de Andrei sau Andreea sunt foarte inteligenţi, judecă bine în afaceri, sunt stabili şi responsabili. Pe lângă semnificaţia religioasă a acestei sărbători, bătrânii păstrează o serie de tradiţii şi credinţe străvechi.

Un număr de 3.813 bărbaţi şi 4.682 de femei din Gorj îşi aniversează, astăzi, ziua numelui. Cel mai în vârstă bărbat cu numele de Andrei este născut în ianuarie 1924, iar cea mai în vârstă femeie numită Andreea este născută în 1940. Cele mai tinere persoane cu aceste nume sunt născute chiar în această lună, potrivit statisticilor Serviciului de Evidenţă a Populaţiei Gorj.

Ziua de 30 noiembrie reprezintă pentru români o sărbătoare creştinească foarte importantă. Sf. Andrei este apostolul care a creştinizat primul meleagurile noastre, fiind considerat patronul spiritual al românilor. Pe lângă tradiţii de natură religioasă există şi credinţe populare. În Gorj întâlnim tot felul de obiceiuri legate de protecţia oamenilor, a animalelor şi a gospodăriilor. Bătrânii spun că în această noapte se adună lupii, iar Sf. Andrei le împarte prada pentru iarna care începe. Ţăranii obişnuiesc să-şi ungă ţăruşii de la poartă, ferestrele, pragul uşilor şi grajdurile vitelor cu usturoi. Tot din cauza lupilor nu se mătură toată ziua, nu se dă gunoiul afară, nu se rânesc grajdurile, nu se piaptănă, nu se fac zgârieturi şi nu se dă nimic cu împrumut. Dacă stăpânii casei nu muncesc, lupul nu se poate apropia.

Vizualizări: 124

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: