Arcani, comuna cu multe şcoli şi puţini elevi

Localitatea Arcani are patru şcoli, dar numai patruzeci de şcolari. Arcani este cunoscută ca o localitate cu mulţi intelectuali, iar autorităţile explică astfel construcţia celor patru şcoli: crescuse foarte mult numărul celor care erau dornici să înveţe. Paradoxal, acum la şcoala din Arcani nu mai învaţă decât 42 de elevi, iar clădirile şi-au găsit altă întrebuinţare.

Prima şcoală atestată în comuna Arcani a fost construită în anul 1846 de dascălul Pârvuţoiu. În 1909 alţi doi dascăli, Ion Petrescu şi D R Coiculescu, aveau să construiască cea de-a doua şcoală pentru că numărul copiilor care frecventau cursurile a crescut. A urmat şi a treia instituţie de învăţământ deoarece în comună erau peste 300 de elevi. Cursurile se organizau pe rând, cu câte 150 de elevi, existând doar 100 de scaune, iar 50 învăţau din picioare. A urmat şi construirea celei de-a treia şcoli, iar mai apoi la Arcani a fost construită o şcoală cu etaj, care conţinea opt săli de curs, dotată cu toate cele necesare. Asta era demult.

Patruzeci de elevi

Acum, cu toate condiţiile oferite la Şcoala Generală din Arcani nu mai învaţă decât opt elevi în clasele I-IV, 27 în clasele V-VIII, iar şapte sunt la grădiniţă. În total 35 de elevi mai urmează cursurile Şcolii Generale din Arcani, iar restul sunt preşcolari. „Avem doar 42 de elevi care mai vin la şcoala din localitate, cu tot cu cei de la grădiniţă. Şcoala are condiţii optime de activitate, nu sunt probleme cu încălzirea sau de altă natură, dar nu mai sunt elevi”, susţine Gabriel Dajiu, învăţător.

„Majoritatea locuitorilor au preferat să-şi trimită copii la şcoală în Târgu Jiu de aceea avem foarte puţini elevi aici. Ce pot să vă spun este că avem profesori foarte buni şi cred că actul de învăţământ este de aceeaşi calitate la Târgu Jiu, dar este opţiunea lor”, este explicaţia viceprimarului din Arcani, Dan Pupăză.

Cu toate acestea şcoala din localitate este cuprinsă într-un program de reabilitare şi urmează să fie modernizată.

Corpurile care odată au servit ca drept şcoli pentru copii de aici, au căpătat altă destinaţie, precum muzeul satului, sau bibliotecă. În comuna Arcani mai sunt alte două şcoli, în satele Câmpofeni şi Stroieşti, însă şi aici numărul elevilor este foarte mic.

Vizualizări: 426

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: