Asistenţii persoanelor cu handicap, reîncadraţi de primării

Zeci de asistenţi ai persoanelor cu handicap vor fi reîncadraţi de către primăriile din Gorj în perioada februarie-martie, după ce anul trecut au fost trecuţi în şomaj. La nivelul judeţului, patru primării renunţaseră la însoţitorii persoanelor cu handicap deoarece nu aveau fonduri pentru plata acestora.

Edilii locali spun că astfel de măsuri au fost luate ca urmare a înţelegerilor avute cu beneficiarii ajutoarelor de şomaj. “Odată expirându-le perioada de acordare a ajutoarelor de şomaj, toţi asistenţii personali vor fi reîncadraţi. Nu puteam să las oamenii pe drumuri pentru că o astfel de înţelegere am avut cu ei anul trecut când i-am trimis în şomaj. La vremea respectivă am luat această măsură din lipsa fondurilor necesare pentru plata contribuţiilor către stat. Din cei 14-15 asistenţi personali, majoritatea au fost reîncadraţi începând cu luna februarie, restul urmând a fi reîncadraţi în luna martie. Am stabilit cu ei ca înainte cu o zi de expirarea perioadei de şomaj să vină cu actele pentru a-i putea reîncadra”, a declarat Ion Ciocea, primarul comunei Bustuchin.

Aceeaşi măsură a fost luată şi de către autorităţile comunei Urdari. “Anul trecut, le-am explicat celor 18 asistenţi ai persoanelor cu handicap faptul că nu mai avem bani pentru plata contribuţiilor sociale. Oamenii au fost de acord să treacă în şomaj, iar acum conform înţelegerii i-am reîncadrat pentru că le-a expirat perioada de acordare a ajutoarelor. Cei mai mulţi au intrat în drepturi începând cu luna februarie, restul urmând să fie reîncadraţi în luna martie. La Urdari, toate persoanele sunt îndreptăţite să-şi primească banii pentru că au posibilităţii materiale reduse. Astfel, am alocat 1,8 miliarde de lei vechi din bugetul local pentru plata salariilor asistenţilor personali”, a declarat Mihai Calotă, primarul comunei Urdari.

Şi la Schela asistenţii persoanelor cu handicap vor fi reîncadraţi. “Îi vom reîncadra pe toţi cei 11 asistenţi personali, însă vom vedea cum asigura sursa de finanţare întrucât fondurile sunt insuficiente până la sfârşitul anului”, a declarat primarul Aristide Şerbănescu.

COSTURI

Însoţitorii persoanelor cu handicap primesc o indemnizaţie de 530 de lei/lună. “Cheltuielile pentru un asistent personal angajat se ridică la aproximativ 9 milioane de lei vechi/lună cu toate că oamenii primesc doar 5,3 milioane de lei vechi/lunar. Pentru a-şi reduce cheltuielile foarte multe primării i-au trecut în şomaj pe toţi asistenţii personali. În această situaţie s-au aflat comunele: Arcani, Bustuchin, Căpreni şi Urdari”, a declarat Mircea Andrei, inspector superior Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj.

STATISTICĂ

La data de 31 decembrie 2011, la nivelul judeţului Gorj s-a înregistrat un număr de 1285 asistenţi personali, cu 80 de asistenţi mai puţini ca la sfârşitul anului 2010

Vizualizări: 146

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: