Au femeile dreptul la vot?

Xenofobul este persoana care manifestă aversiune faţă de cetăţenii de altă naţionalitate. În 2008, după şapte ani de negocieri, Comisia Europeană a decis ca rasismul, xenofobia, negarea sau banalizarea genocidului să fie pedepsite cu închisoare de la unu la trei ani, în ţările din Uniunea Europeană.

Candidatura unui etnic german la preşedinţia României, cu şanse, dată fiind susţinerea politică, a scos ce este mai rău din unii lideri PSD. Ponta a dat tonul, spunând că nu îi este ruşine că este român şi ortodox în ţara lui. Ponta a ştiut că dacă atacă direct, spunând că Iohannis este neamţ şi luteran, încălca şi legea, nu numai bunul simţ. Aşa că a instigat la xenofobie, dar într-o manieră uşor perversă. Probabil că la şedinţele de partid, când sunt între ei, pesediştii se îndeamnă să folosească din plin xenofobia şi intoleranţa religioasă în discuţiile cu electoratul. Cu oamenii simpli, cum le zice Cârciumaru celor care i-ar fi spus lui că nu votează cu Iohannis, pentru că acesta nu este „un pur român” şi „nu face parte din Biserica Ortodoxă”.

Ei bine, un neştiutor de carte mai poate să greşească. Poate că sunt români care gândesc aşa cum le cere Cârciumaru să gândească. Oameni rămaşi cu o mentalitate de secol XIX. A spune acum, în secolul XXI, într-o Europă unită, că este un defect să fii născut într-o anumită religie, din părinţi de o anumită etnie, este la fel de grav ca şi cum ai susţine că femeile nu ar trebui să aibă drept de vot, că elevii romi nu pot învăţa în aceeaşi clasă cu elevii români sau că sclavia nu este de condamnat. Când o spune un primar de municipiu, este şocant.

Oare cum defineşte primarul Cârciumaru „un pur român”? Oare el este un „pur român”? Ce este românul pur? Oare Ponta, care a spus că are origini italiene, este un român pur în accepţiunea lui Cârciumaru? Oare un copil de români emigranţi, născut în Italia sau Spania, este român pur? Oare colegul lui de partid, deputatul Mihai Weber, este român pur? Dar Nelu Pavel, etnic rom? A juca pe cartea xenofobiei şi intoleranţei religioase într-o campanie electorală este foarte grav, iar efectele pot fi neaşteptate într-o societate în care sărăcia şi analfabetismul cresc de la un an la altul. Florin Cârciumaru este dator să îşi ceară scuze, altfel autorităţile trebuie sesizate cu privire la xenofobia acestuia.

Vizualizări: 161

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: