Averile lui Ponta, Popeangă şi Militaru, din nou la vedere

Blocarea legii ANI în Parlament a făcut ca vara aceasta declaraţiile de avere ale politicienilor aflaţi în funcţii publice să nu mai fie prezentate pe internet, lucrurile schimbându-se însă acum, după ce modificările legislative au permis ca transparenţa să fie un cuvânt de care să ţină cont şi aleşii poporului. Victor Ponta, Vasile Popeangă şi Severus Militaru sunt deputaţii ale căror noi declaraţii de avere sunt accesabile pe site-ul Camerei Deputaţilor, fiind foarte posibil ca în perioada următoare să fie postate pe internet şi ale celorlalţi parlamentari de Gorj.

         

În ordinea „gradelor” şi a conturilor, liderul PSD deputatul Victor Ponta este parlamentarul gorjean care are cu ce se lăuda atunci când vine vorba de câştiguri, veniturile sale fiind oricum ştiute încă din primăvară, când acesta şi-a reactualizat declaraţia de avere. Politicianul nu şi-a mai achiziţionat în ultima vreme nimic în domeniul imobiliar, el având aceleaşi case şi terenuri din anii trecuţi, respectiv casa de la Baia de Fier, unde are buletinul de identitate, şi cele două apartamente din Bucureşti. Nici la capitolul maşini nu apare ceva nou, în privinţa veniturilor înregistrate anul trecut fostul ministru pentru relaţia cu Parlamentul din cabinetul Boc I câştigând 62.000 de lei. Suma reprezintă leafa pe cele nouă luni de ministeriat şi este mai mică decât cei peste 66.000 de lei încasaţi în ultimele trei luni din 2009, când Ponta a  putut să redevină avocat. Ca deputat, el a mai câştigat circa 15.000 de lei, iar ca şi conferenţiar universitar aproape 48.000 de lei. Familia Ponta a avut însă câştiguri mult mai mari, europarlamentarul Daciana Sârbu Ponta având propriile venituri, ce se regăsesc în declaraţia personală depusă la Bruxelles.

Un alt deputat social-democrat gorjean care are averea la vedere este Vasile Popeangă, proprietar în continuare de Solenza şi cu casa în modernizare din 2005. Acesta are împreună cu soţia două credite făcute în 2006, în cuantum de 2200 de euro şi 20.000 de lei, pe care trebuie să le achite până în 2011 şi, respectiv, 2016, banii fiind prea puţini pentru finalizarea construcţiei. Ca deputat, acesta a câştigat anul trecut puţin peste 57.000 de lei, în timp ce ca profesor universitar la Târgu Jiu şi Petroşani a avut venituri de aproape 80.000 de lei, la care se mai adaugă veniturile salariale de peste 23.000 de lei ale soţiei. Venituri de circa 57.000 de lei a avut şi democrat-liberalul Severus Militaru, liderul sindical din bazinul Motru neavând în declaraţia de avere alte câştiguri, cu excepţia celor ale soţiei, de aproape 20.000 de lei, aceasta fiind angajată la CEC. Deputatul PDL are însă, alături de soţie, mult mai multe proprietăţi decât Popeangă, el având case, garsoniere sau apartamente în Motru, Timişoara şi Floreşti, judeţul Mehedinţi, numărul proprietăţilor imobiliare fiind de şase.

Ceilalţi deputaţi şi senatori vor avea probabil şi ei declaraţiile de avere publicate pe internet în următoarele zile, în dreptul lor putând fi descoperite deocamdată doar documentele completate cu mai bine de un an în urmă.        

Vizualizări: 116

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: