Avocaţii din Baroul Gorj nu mai intră în sala de judecată!

Avocaţii din Baroul Gorj au declanşat, începând din această dimineaţă, un protest în sensul că nu vor mai asigura asistenţa juridică în cauze penale, pe o perioadă nedeterminată. Avocaţii sunt nemulţumiţi pentru că instanţele permit unor persoane care poartă robă să pledeze în faţa completelor de judecată, deşi nu sunt îndreptăţite să facă acest lucru. Aşa-zişii avocaţi folosesc însemnele distinctive ale profesioniştilor şi chiar formularele specifice. De fapt, problema este că tot mai mulţi gorjeni renunţă la un avocat pentru a fi reprezentat de asociații și organizații, cu ajutorul unei procuri.

Cei 326 de avocaţi din Gorj care fac parte din Barou nu vor mai asigura asistenţa juridică în cauze penale începând din această dimineaţă. Prin gestul lor îşi exprimă nemulţumirea faţă de instanţele care permit anumitor persoane îmbrăcate în robă să pledeze în faţa completelor de judecată deşi nu sunt îndreptăţite să facă acest lucru. Decanul Baroului spune că numărul aşa-zişilor “avocaţi” a crescut alarmant în ultima perioadă şi că acest fenomen trebuie stopat. “Consiliul Baroului Gorj a hotărât, în şedinţa din 31 mai, cu unanimitate de voturi, să se declanşeze un protest începând cu data de 11 iunie. Acesta constă în neprezentarea avocaţilor din cadrul Baroului Gorj în instanţele de judecată în cauzele penale în care asistenţa juridică este obligatorie potrivit legii, excepţie făcând doar cauzele penale în care trebuie asigurată strict asistenţa juridică din oficiu cum ar fi: măsura arestării preventive, verificarea legalităţii măsurii arestării preventive, prelungirea acesteia. Măsura nu se referă la cauzele civile sau asimilate acestora”, a declarat Florin Homescu, decanul Baroului de Avocaţi Gorj.

Supăraţi că pentru că le folosesc însemnele

Avocaţii din Baroul Gorj spun că persoanele respective le folosesc însemnele. “Sunt 20-30 de persoane care poartă robe, intră în cauze civile, comerciale şi litigii de muncă şi folosesc formulare specifice, deşi nu sunt avocaţi. Consiliul Superior al Magistraturii a postat pe site tabloul avocaţilor din România, iar aceste persoane nu se regăsesc pe liste. Întrucât acestea nu pot asigura asistenţa în procese penale sunt hotărâţi să nu o mai asigurăm nici noi până ce instanţele de judecată nu vor lua măsuri împotriva lor”, a mai precizat Florin Homescu. Avocaţii din Barou nu vor participa la şedinţele de judecată de la Tribunalul Gorj, Judecătoria Târgu-Jiu, Judecătoria Novaci, Judecătoria Motru şi Judecătoria Târgu-Cărbuneşti, în care se vor soluţiona cauzele penale. Nerespectarea acestei hotărâri de către avocaţii membri ai Baroului Gorj va atrage răspunderea disciplinară a acestora.

Vizualizări: 336

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: