Bani în bugetele locale, doar pentru câteva luni

Indemnizaţiile persoanelor cu handicap şi salariile profesorilor sunt descoperite începând cu a doua jumătate a anului în curs. Primarii pariază pe anul electoral, sperând la rectificări bugetare pozitive şi la alocarea de noi fonduri pentru investiţii. Foarte multe administraţii locale caută înţelegere la furnizori pentru a nu-i târî prin tribunale din cauza arieratelor.

 „Guvernul dă cu o mână şi ia cu două”, asta este concluzia la care au ajuns primarii gorjeni după ce li s-a impus să suporte din bugetele locale o cotă de peste 25% pentru plata persoanelor cu handicap. Cu toate acestea, majoritatea edililor locali a încercat să se conformeze însă nu a reuşit să acopere salariile profesorilor şi indemnizaţiile persoanelor cu handicap decât pentru prima jumătate a anului 2014.

Primarul de la Cătunele speră într-o rectificare bugetară pozitivă. „Întreg bugetul comunei este de 3,4 milioane de lei. Sperăm să vină o rectificare bugetară întrucât nu am putut asigura salariile profesorilor şi indemnizaţiile persoanelor cu handicap până la sfârşitul anului. Pentru persoanele cu handicap ne trebuie 170 mii lei pe an şi avem bani doar pentru două trimestre şi jumătate. Pentru profesori avem cu 200 mii de lei mai puţin decât ne-ar trebui”, a declarat primarul Florinel Ţuilă.

Şi Primăria Ciuperceni este în aceeaşi situaţie. „Bugetul local este de 1,7 milioane lei. După calculele noastre, ni s-a dat doar 60% din sumele necesare pentru plata persoanelor cu handicap, restul de 40% trebuie să-i asigurăm noi, dar nu avem posibilitate să asigurăm plăţile până la sfârşitul anului”, a declarat Dumitru Tăloi, primarul de la Ciperceni.

Cu lipsa de fonduri se confruntă şi Primăria Bîlteni. „Suntem descoperiţi pe ultimul trimestru. Vom încerca să facem rectificări bugetare şi să completăm cu ce colectăm din taxe şi impozite. Ne-am consolidat bugetul după un grad de colectare 62% , ca şi anul trecut. Nu avem bani pentru investiţii, avem arierate, iar pe măsură ce primim cotele defalcate plătim datoriile la furnizori. Am găsit înţelegere pentru a nu ajunge să fim daţi în judecată”, spune Gheorghe Păsărin, primarul de la Bîlteni.

Mizează pe anul electoral

Edilii locali mizează pe faptul că li se vor rezolva problemele legate de lipsa banilor întrucât anul 2014 este an electoral. „Comuna noastră este o comună săracă, nu are alte surse de finanţare ca alte localităţi. Tot bugetul nostru este de un milion de lei. Cred, însă că se vor găsi soluţii să fie rezolvate problemele financiare, mai ales că anul acesta sunt alegerile europarlamentare şi alegerile prezidenţiale”, spune Romulus Bîldea, primarul comunei Teleşti. Şi edilul de la Bengeşti Ciocadia speră că se vor găsi soluţii pentru asigurarea salariilor. „Suntem descoperiţi cu banii. Sper, că vor fi rezolvate problemele printr-o rectificare pozitivă, mai ales în acest an”, spune primarul Victor Geogia.

Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: