Băsescu a pierdut bătălia cu Justiţia

Alina Ghica şi Cristi Dănileţ au fost revocaţi ieri din CSM, la cererea judecătorilor care nu se mai simţeau reprezentaţi. Vorbim de doi susţinători ai reformei Justiţiei, aşa cum este ea văzută de Traian Băsescu. La baza sistemului însă, cei doi sunt priviţi ca doi oameni care nu mai reprezintă oamenii din justiţie care i-au votat să ajungă în CSM.

Din păcate, bătălia pe CSM a devenit una cu miză politică pe de o parte şi de control asupra justiţiei pe de altă parte. Nimeni nu vorbeşte de problemele reale din sistem. Dacă Traian Băsescu vede un singur procuror capabil să conducă Parchetul General, pe Morar, atunci sistemul de justiţie are o mare problemă. Sistemul prin definiţie trebuie să funcţioneze fără a fi atât de mult condiţionat de oamenii care ocupă vremelnic posturi. Ori aici greşeşte Băsescu, care crede că un sistem de justiţie condus de Macovei este mai performant decât unul condus de Pivniceru. Dacă într-o atât de mare măsură sistemul depinde de un ministru, de un procuror general sau de un preşedinte de CSM, înseamnă că reformarea justiţiei s-a redus doar la a pune oamenii noştri, care sunt acum înlocuiţi cu oamenii lor.

Şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii a fost transmisă ieri pe internet, aşa că orice muritor a putut să vadă cum se pun problemele acolo. Dacă aveaţi impresia că avem parte de o solemnitate specifică sălilor de judecată, v-aţi înşelat. A fost un bâlci, în care fiecare a spus ce a vrut, cu atacuri la persoană, o şedinţă absolut scăpată din mână de preşedintele CSM, Hăineală. O şedinţă în care Dănileţ, altădată viteaz pe blog, aproape că a plâns, iar Alina Ghica s-a purtat ca marii corupţi care tergiversează procesele. A încercat să spună că votul judecătorilor nu este valabil, pentru că şedinţele din curţile de apel nu s-au ţinut toate deodată, astfel că rezultatul de la o curte a influenţat votul la alta. Poate că pe fond are dreptate, dar de ce a aşteptat trei luni să spună asta? De ce au fost atâtea amânări? Poate fi votul magistratului influenţat, ca al unui asistat social la referendum? Evident că nu!

Mă întreb cum ar fi arătat o astfel de şedinţă, dacă nu ar fi fost filmată. Oricum am auzit acolo de presiunile care se fac, mai ales la Înalta Curte, asupra judecătorilor. Dacă acum mulţi ani vorbeam de presiuni politice să nu condamne anumite persoane, acum presiunile se fac pentru condamnări. Există liste cu procese monitorizate, iar promovările în funcţii au la bază ca prim criteriu condamnarea unor persoane publice. Într-o ţară normală, asta nu sună rău, dar în România, sunt judecători şi procurori interesaţi să-şi construiască o carieră pe astfel de dosare, nu să facă justiţie.

Oricine a avut de-a face cu justiţia, ştie că sistemul a făcut regrese. Judecătorii şi procurorii sunt din ce în ce mai puţin pregătiţi, apar tot mai multe sentinţe halucinante. Şi va veni o zi când toate aceste lucruri trebuie spuse cu subiect şi predicat.

Vizualizări: 179

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: