Bebeluş din Albeni lăsat fără acte de autorităţi

Un minor din Albeni nu are acte de identitate de mai bine de un an de zile, deşi bunica în grija căreia se află a făcut tot felul de demersuri pentru a rezolva problema. Autorităţile dau din colţ în colţ atunci când sunt întrebate de acest caz, o speranţă venind ieri de la Bucureşti, unde, se pare că dosarul ar fi fost, în cele din urmă, aprobat.

Denis este un băieţel de un an şi şapte luni născut în Italia şi a cărei bunică a încercat de două ori până acum să rezolve probleme actelor de identitate va avea de abia de acum încolo documentul cu care să demonstreze că este o fiinţă vie. Părinţii lui sunt la muncă în peninsulă şi imediat după naştere l-au trimis pe Denis la bunica la Albeni, cu certificatul de naştere în italiană. Domnica Popescu, bunica, a făcut tot ce a putut pentru a-l „înmatricula” pe copil în România, însă, până ieri, după un an şi jumătate, nu avea niciun răspuns oficial favorabil. „Am depus acte peste acte, mi-au pierdut dosarul prima dată cei de la primărie de la Albeni, am mai dus un rând de acte, că mi-a trimis fata din Italia şi nu am niciun răspuns nici până acum. Nimeni nu ştiu unde este dosarul, deşi am luat şi apostilă, aveam totul, totul în regulă”, spune bunica.

Domnica Popescu povesteşte că în acest an şi jumătate a fost nevoită să cheltuiască o grămadă de bani cu sănătatea copilului pentru că, cu mici excepţii, nimeni nu o bagă în seamă pentru a o ajuta, micuţul neavând acte de identitate. „Unde să te duci cu el, că toţi îţi cer copie după certificatul de naştere pe care noi nu îl avem. La pediatrie cel puţin când am fost m-au dat afară din prima, norocul nostru a fost că am mai găsit înţelegere la Tg Cărbuneşti la spital, dar tot am scos bani din buzunar pentru medicamente şi toate alea, ca să-l fac bine. Am alergat cu actele astea de m-am săturat şi peste tot numai uşi închise. Am fost şi pe la prefect, poate mă duc şi la ăsta-l nou, deşi până îi spun necazul meu mai trece un an. Am avut şi eu răbdare, dar toate au o limită”, spune bunica.

Edilul promite că se implică, dar cam târziu

Primarul din Albeni, Victor Cornea, cunoaşte problema respectivă, dar o cunoaşte pentru că este o „grea moştenire” preluată de la fostul primar. Necazurile s-au întâmplat la sfârşitul mandatului fostului edil şi au durat până acum, noul edil spunând că se va implica în rezolvarea problemei, Cornea menţionând că mai are un caz asemănător în comună. „Cunosc destul de bine cazul, ştiu că s-a revenit cu documente la dosar, au mai fost şi încurcături, dar mă voi ocupa personal pentru ca problema să fie rezolvată. Nu ştiu unde este dosarul, ce anume s-a întâmplat cu el, dar de data asta mă voi implica eu în mod direct. De altfel, din ceea ce ştiu eu, acesta nu ar fi singurul caz, pentru că mai este un cetăţean domiciliat la Roşia de Amaradia, dar care stă la noi în satul de sinistraţi, care tot aşa ne-a sesizat că a depus actele tot pentru un copil născut în Italia şi care aşteaptă şi dumnealui de un an de zile să-i vină tot aşa dosatul aprobat. Nici la dumnealui nu ştiu exact care este situaţia, dar, de asemenea, mă voi implica în soluţionarea lui”, spunea ieri edilul.

Speranţe pentru rezolvare

Întâmplător sau nu, cel puţin în cazul lui Denis nu ar mai prea fie nevoie de o mare implicare din partea primarului pentru că lucrurile ar putea fi rezolvate chiar azi sau luni dacă nu se mai întâmplă nimic ciudat în circuitul hârtiilor prin birocraţia românească. Şeful Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor Gorj, Doinel Popescu, a primit ieri un răspuns oficial de la Inspectoratul de specialitate de la Bucureşti prin care este dată aprobarea pentru dosarul lui Denis. Aprobarea respectivă va fi trimisă cu poşta militară la Primăria Albeni, autorităţile de acolo putând apoi să îi înmâneze minorului documentul de naştere. Bunica băiatului, Domnica Popescu, spune că de peste un an încearcă să obţină aprobările respective, o parte din documente fiind pierdute pe drumul dintre Primăria Albeni şi Inspectoratul General pentru Evidenţa Persoanelor de la Bucureşti. Femeia spunea, în glumă, că dacă ar da un anunţ că scoate minorul la vânzare atunci autorităţile s-ar mişca poate mai repede şi ar ajuta-o cu perfectarea actelor, Denis având doar certificat de naştere din Italia. „N-am decât să dau un anunţ că vând copil sau cine ştie ce-i fac şi atunci o să mă trezesc pe cap cu toate organele statului şi atunci să văd ce o să-mi facă pentru că, de fapt, acest copil nu există”, spunea, în glumă, femeia care aşteaptă încă după certificatul de naştere valabil pe teritoriul României.

Vizualizări: 89

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: