Biciclist amendat cu 900 de lei. Motivul!

Situaţie de râsul-plânsul pentru un gorjean din comuna Scoarţa. Aristotel Negrea a fost amendat de poliţişti pentru că a condus, pe drumul naţional, o bicicletă care nu era echipată cu „dispozitiv de frânare eficace”. Primarul Ion Stamatoiu acuză oamenii legii de exces de zel în acest caz şi se întreabă cum a aflat agentul în cauză că frânele bicicletei nu erau corespunzătoare.

Primăria Scoarţa are de recuperat peste 2,5 milioane lei din amenzile de circulaţie aplicate cetăţenilor. Autorităţile locale din Scoarţa cred că, în anumite cazuri, oamenii legii aplică aceste amenzi mult prea uşor. „Cred că în prima etapă ar putea să se gândească la avertisment, la încălcările în trafic mai uşoare. Vă dau exemplu edificator, am informat şi Inspectoratul de Poliţie şi chiar pe domnul prefect. Un cetăţean din Scoarţa, zona Copăcioasa, a fost oprit în trafic. Era cu o bicicletă. O amărâtă de bicicletă de 50-100 de lei. Domnul poliţist - am înţeles că este de la Târgu Jiu - l-a oprit în trafic şi i-a aplicat o amendă de 870 de lei, am rămas şi eu surprins când am văzut procesul verbal în mapă. Motivul este de râsul-plânsul. Domnul poliţist a constatat că sistemul de frânare al bicicletei nu era corespunzător. Şi mi-am pus întrebarea. În fişa postului, poliţiştii au trecut să urce pe bicicletă? Cum au putut să verifice că acel dispozitiv era necorespunzător”, a declarat Ion Stamatoiu, primarul comunei Scoarţa.

Explicaţia Poliţiei Gorj

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj spun că agenţii au atribuţii pentru a aplica astfel de amenzi. În procesul verbal se arată şi că cetăţeanul din Scoaţa nu avea sistem de avertizare sonoră şi nici sisteme fluorescente pe roţi. „Prin lege, se interzice conducătorilor de biciclete sau mopede să circule cu defecţiuni tehnice la sistemele de frânare sau cu un vehicul care nu este prevăzut cu avertizor sonor”, a precizat Miruna Prejbeanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Groj.

 

„Niciodată nu vom încasa amenda”

Autorităţile din Scoarţa cred că nu vor încasa vreodată amenda respectivă. „Niciodată nu o vom încasă. Fiindcă acel om, cu acea bicicletă amărâtă, niciodată nu va avea 870 de lei să plătească. Cred că şi un cetăţean dacă e oprit în trafic cu o maşină şi are o semnalizare arsă, poate s-a întâmplat în trafic, omul poate nici nu ştie. Sau un bec la o poziţie. Să-i dea voie să rezolve respectiva defecţiune, nu cred că trebuie să ne repezim din prima pe aceste amenzi. Dacă aş fi legiuitor, aş propune să dea amenzi poliţia şi să le încaseze poliţia”, a mai spus primarul din Scoarţa.

Autorităţile locale spun că banii datoraţi de cetăţeni din amenzi se consideră venit la bugetul local. Mare parte din sume nu se recuperează, astfel că primăria se încarcă anual cu aceste amenzi.

Vizualizări: 12,045

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: