Bile albe pentru zile negre

Victor Ponta și-a început mandatul de premier cu câteva bile albe, care îi vor fi de mare folos atunci când își va face primul bilanț. Și nu mă refer aici la cele câteva sute de bile albe care i-au fost necesare de la parlamentari pentru învestirea în funcție.

Primele două bile albe i le-aș da lui Victor Ponta pentru că a renunțat la două nominalizări care făceau din guvernul său o țintă de termen lung. Nominalizarea la învățământ a unei profesoare cu grave greșeli în CV, dar și care și-a pus semnătura pe o carte plagiată de soțul ei, a fost cu siguranță nefericită. Iar renunțarea la aceasta nu poate fi decât de aplaudat.

Ponta ar mai putea pune în urnă o mare bilă albă dacă va reuși să scoată companiile strategice ale României din lista celor pe care fostul guvern și FMI le-au pus pe lista celor privatizabile. Acum rămâne de văzut dacă dincolo de declarații, guvernul lui Ponta va reuși să stopeze o privatizare mult promisă FMI și guvernelor străine, și mă refer aici în primul rând la Complexul Energetic Oltenia. Și tot la bilă albă aș trece și faptul că s-a abținut în a face gaură în buget și că nu majorează salariile bugetarilor decât cu 8%, pentru că doar atâția bani are acum guvernul la dispoziție. Iar declarația că va încerca să ia înapoi banii de la primăriile pedeliste pentru a-i da la pensii și salarii nu poate fi decât una populistă, care cu siguranță nu a trecut prin filtrul consilierilor săi.

Pe Ponta îl așteaptă acum un drum lung și anevoios ca premier. Și când spun lung nu mă refer la faptul că ar putea obține un al doilea mandat de premier peste patru ani, cât la faptul că urmează o perioadă grea și zilele i se vor părea lungi. Iar bilele negre nu vor lipsi.

Guvernul Ponta nu va avea o perioadă de grație din partea populației. S-a văzut că nici cabinetul Ungureanu nu a avut un timp de respiro, iar Ponta cu atât mai puțin va avea, pentru că a făcut multe promisiuni. Populismul din ultimii ani se va întoarce împotriva lui, iar explicația cu greaua moștenire nu o va mai înghiţi nimeni.

Vizualizări: 141

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: