Blocaj în sănătate! Cardurile pacienţilor, nefuncţionale!

O defecţiune informatică a pus pe butuci, vineri, sistemul de sănătate. Cu nervii întinşi la maxim, pacienţii au făcut cale întoarsă din farmaciile care nu au putut elibera reţete gratuite sau compensate, în timp ce sute de bolnavi au fost blocaţi în spitale pentru că nu s-au putut face externări. Furnizorii de servicii medicale au ieşit cei mai şifonaţi din această situaţie şi dau vina pe Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, pentru că s-a grăbit să implementeze un sistem care nu este funcţional sută la sută. Medicii de familie susţin că acest blocaj se întâlneşte frecvent în zilele de vineri şi spun că nu este ”o întâmplare”.

Haos total vineri în spitale, farmacii şi laboratoarele de analize medicale. Gorjenii nu au putut să-şi folosească cardurile de sănătate din cauza unei defecţiuni la unitatea de management a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Medicii de familie s-au declarat revoltaţi de aceste defecţiuni şi susţin că a devenit deja o regula ca sistemul să se defecteze vinerea.

Mihai Moisescu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Gorj, spune că: ”Dacă acest sistem nu funcţionează, noi suntem loviţi, pierdem bani”. Şeful medicilor de familie din Gorj susţine că acest card este o calamitate pentru medicina de familie. ”Acest card, aşa cum funcţionează acum, este o piedică, nu este deloc ceva util. Din punctul meu de vedere acest card la medicul de familie este o calamitate, e posibil să fie utile pentru spitale, pentru farmacii, dar pentru medicul de familie este şi inutil. Practic, munca mea de vineri, eu nu pot să o justific decât în urma bunăvoinţei CJAS, altfel consultările de vineri eu le-am făcut fără nici un beneficiu. Posibil ca în urma acestor dereglări de sistem, noi să pierdem bani sau să fim sancţionaţi. Sistemul trebuie să meargă impecabil ca noi să nu pierdem bani. Posibil să existe interese, deasupra puterii mele de înţelegere, ca acest card să nu funcţioneze. Dacă el nu funcţionează, noi, medicii de familie, suntem loviţi”, a spus Mihai Moisescu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Gorj.

Medicii de familie au trimis vineri o notificare către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Gorj în care solicită o discuţie amiabilă, în caz contrar se vor adresa Comisiei Naţionale de Arbitraj şi instanţelor de judecată.

Nemulţumiri au fost şi de partea farmaciştilor care vineri nu au putut să elibereze reţete gratuite şi compensate. ”Le-am spus pacienţilor că nu merge sistemul, să revină în altă zi. Este un sistem care se defectează frecvent, normal să fim nemulţumiţi. Oamenii nu înţeleg şi este foarte greu să le explicăm”, spun farmaciştii.

Externaţi fără documente

Medicii au luat foc vineri când au văzut că sistemul este la pământ. Susţin că astfel de defecţiuni sunt frecvente şi că îngreunează foarte mult activitatea spitalului. Numai pe secţia ORL a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu trebuiau făcute, vineri, patru externări. Oamenii au fost trimişi acasă cu condiţia să revină luni să ridice foile de ieşire şi cardurile de sănătate. ”Nu am putut face externări, nu am eliberat reţete, nu s-a putut lucra la calculator. Am hotărât să le dăm drumul acasă celor care trebuiau externaţi dar să vină astăzi să le dăm documentele. Astfel de defecţiuni sigur că îngreunează, cea mai gravă situaţie este că nu le putem da reţete gratuite sau compensate, în situaţia asta dacă ne crapă buza şi trebuie să le dăm, le dăm reţete cu bani bolnavilor”, a spus Gheorghe Stanciu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Târgu Jiu.

Unitatea de management, defectă

Conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj nu a putut explica defecţiunea apărută vineri în sistem. Daniel Şurlea, directorul adjunct al CJAS Gorj, a spus că cititoarele nu au mai recunoscut cardurile. ”S-a lucrat foarte mult la remedierea situaţiei. Din informările pe care le-am primit şi eu, s-a defectat unitatea de management de la nivelul Casei Naţionale, a apărut o eroare ca şi cum cardurile erau invalide. Este prima defecţiune care a apărut după data de 1 septembrie”, a spus Daniel Şurlea, directorul adjunct al CJAS Gorj.  

Vizualizări: 148

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: