București, a doua capitală a Europei ești

Finala Europa League nu e chiar un eveniment sportiv de top, cum ar fi o Olimpiadă, un European sau chiar o finală de Champions League, dar e imediat în urma acestora. Fără îndoială cel mai important eveniment sportiv găzduit vreodată de România. Cu câteva ore înainte de meci, când străzile Bucureștiului sunt deja pline de zecile de mii de fani spanioli (nici nu s-a gândit madam Udrea că-i atât de ușor, altfel făcea probabil stadioane în loc de pârtii și piscine), noi, ăștia care locuim prin capitală, ne simțim ca atunci când trebuie să-ți vină cineva în vizită și știi că n-ai nici o șansă să strângi toată mizeria până ajunge. Așa că desfaci o bere și zici: ”Asta e, prea târziu acum, dacă nu m-am ocupat când trebuia... Lasă că găsesc eu o scuză!”.

La fel și Oprescu. Să adune sau chiar să omoare toți câinii i-ar trebui ani. Să rezolve problema romilor care parazitează centrul vechi (cel mai vizitat) al orașului, ar avea nevoie de secole. Să facă niște drumuri decente îi trebuie o lună doar ca să organizeze licitația trucată. Și așa mai departe. Deci vom încerca să pedalăm pe ce avem: un oraș urât, mizerabil, aglomerat, dar plin de farmec al Estului. Uitați-vă la aceste construcții comuniste, dragi turiști, un stil remarcabil în istoria arhitecturii. Ce ziceț de blocurile gri și uniforme- Dar de măgăoaia asta albă de pe deal pe care-ți ia o jumătate de oră ca s-o înconjori cu mașina- Apropo de mașină, să știi că, în mod tradițional și chiar reglementat, taxiurile sunt de trei ori mai scumpe pentru turiștii nevorbitori de română. Dar chiar și așa sunt de două ori mai ieftine decât la voi, așa că merge să beți bere românească (de 5 ori mai ieftină) cât vreți, că sigur găsiți pe cineva să vă ducă înapoi la hotel.

Ca să încurajăm turismul trebuie să ne asumăm condiția. Să ne transformăm minusurile în atuuri. România - țara în care cu 1000 de euro poți să faci sex cu vedete TV. România - țara din care-ți poți cumpăra ieftin copii, rinichi și arme. Țara unde mizeria are farmecul ei. Maidanezii vin și, dacă nu-i sperii, te ling pe mână și se joacă cu tine, ca-ntr-o pădure. Dacă se sperie și devin agresivi, fug cu femurul tău în gură. Nu ezitați, dragi vizitatori! România e într-adevăr mereu surprinzătoare.

Vizualizări: 141

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: