Bugetarii gorjeni, salarii mai mari cu 8% din iunie

Bugetarii gorjeni vor avea salarii mai mari cu 8 la sută din iunie, deoarece FMI a acceptat creşterea salariilor. În judeţul Gorj sunt circa 14 mii de bugetari, judecând după un top realizat în 2011 de Ziarul Financiar. Aceeaşi publicaţie scrisa că în Gorj ar trebui să mai rămână puţin peste trei mii de bugetari, raportat la numărul de locuitori al judeţului.

Conform noilor organigrame emise de Administraţia Naţională a Funcţionarilor Publici, la nivelul instituţiilor publice din Gorj nu vor mai rămâne decât 3.543 de angajaţi. Astfel, primăriile şi alte unităţi cu angajaţi susţinuţi de stat vor fi nevoiţi să facă restructurări. Ziarul Financiar a făcut la un moment dat o situaţie cu numărul de bugetari din ţară, iar în Gorj erau în jur de 14.000. Dacă este aşa, înseamnă că peste zece mii de bugetari erau „în plus“, însă informaţia nu a confirmată la vremea respectiva de prefectul de Gorj Liviu Andrei.

Negocierile cu FMI s-au încheiat cu succes, după două zile de discuţii la BNR, partea română şi delegaţia instituţiei internaţionale stabilind termenii noii scrisori de intenţie la acordul de tip preventiv. FMI şi Comisia Europeană au acceptat creşterea salariilor bugetarilor pentru a reveni la nivelul din iunie 2010, prima majorare, de 8%, urmând să fie operată de la 1 iunie, iar pensionarii vor primi banii reţinuţi începând din aceeaşi lună.

Ambele măsuri privind personalul bugetar, pe de o parte, şi pensionarii, pe de altă parte, în baza acestui acord cu organismele financiare internaţionale se vor reflecta într-o lege, pentru că numai prin lege pot fi acordate asemenea drepturi băneşti.

Pentru a reveni la nivelul din iunie din 2010, salariile bugetarilor ar urma să crească cu 16%.

EFORT

Preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat duminică, la festivitatea de lansare a candidaţilor, că reîntregirea salariilor este 100% efortul PDL şi că această măsură a fost pregătită din scrisoarea cu FMI din decembrie 2011. „Acest lucru a fost şi va fi posibil datorită eforturilor pe care Guvernele PDL reprezentate de mine şi de domnul Ungureanu a făcut posibil ca astăzi să putem discuta despre aceste lucruri”, a spus el.

Vizualizări: 138

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: