Călinoiu: „Nu am încredere în Electra asta”

Pesediştii gorjeni se declară, prin vocea lui Ion Călinoiu, împotriva constituirii companiei energetice integrate Electra, care reuneşte într-o singură societate exploatările de lignit şi termocentralele din Oltenia. “Suntem în campanie electorală, cine are timp de asta?”, a fost unul din argumentele preşedintelui executiv al PSD Gorj.

Deciziile adunărilor generale ale acţionarilor din SNLO şi complexurile energetice de a aproba fuziunea cu Nuclearelectrica şi o parte din Hidroelectrica i-a luat prin surprindere pe pesedişti. Noua companie va purta numele Electra şi, potrivit Ministerului Economiei, va deveni un jucător important pe piaţa europeană de energie. Cel mai mare câştig va fi pentru termocentralele din Oltenia, dar şi pentru exploatările de lignit, care vor avea fonduri pentru realizarea investiţiilor de mediu şi a retehnologizărilor.

Cu toate acestea, cel puţin un partid se opune public constituirii companiei Electra. Este vorba de PSD, care a reacţionat duminică la nivel naţional prin intermediul deputatului Iulian Iancu, şeful Comisiei pentru Industrii din Camera Deputaţilor. Ieri, Ion Călinoiu, preşedintele executiv al PSD Gorj, s-a declarat împotriva constituirii companiei Electra.

„Nu privesc cu ochi buni această acţiune”

Întrebat ce părere are despre reorganizarea sectorului energetic, Ion Călinoiu a răspuns cu un oftat prelung şi a continuat: “Nu privesc cu ochi buni această acţiune demarată acum, în aceste zile. Ea putea fi realizată şi a fost în sarcina administraţiei centrale, a guvernului, lucru ce nu s-a materializat prin hotărâre de guvern. Acum se vrea ca o măsură de reformă în acest sistem. Nu cred că are cine să se ocupe acum de această acţiune, avem un guvern demisionar, avem instabilitate politică, avem campanie electorală, cine are acum timp de asemenea lucruri? Să fim serioşi. Eu o traduc şi dacă greşesc nu e nicio problemă ca o fumigenă în ochii gorjenilor, că se îndreaptă lucrurile la nivelul activităţii miniere şi energetice. Nu se îndreaptă şi această acţiune o văd în contextul distribuirii atenţiei electoratului de la problemele importante din sistem”.

Călinoiu spune că trebuie aşteptată ziua de 6 decembrie, iar abia după aceea să se ia o decizie. „Nu am încredere în Electra asta. Va fi nevoie să se constituie o entitate care să coordoneze unităţile din energie, cu sediul la Târgu Jiu, dar după alegeri. Acum nu va lua fiinţă, că nu are cine să o înfiinţeze. Suntem în campanie electorală”.

Năstase a pierdut alegerile în 2004 tot pe mâna minerilor

Sondajele de opinie arată clar că minerii şi energeticienii susţin reorganizarea sectorului energetic, fapt care le poate salva locurile de muncă. Mai mult, sindicatele miniere şi cele din energie cer de ani buni această reorganizare. În aceste condiţii, plasarea PSD împotriva curentului nu poate avea efecte electorale bune.

În 2004, Florin Cârciumaru, şi atunci preşedinte al PSD Gorj, a declarat că Adrian Năstase a pierdut alegerile prezidenţiale în Gorj, pe mâna minerilor. Atunci, PSD, prin ministrul Industriilor Dan Ioan Popescu şi secretarul de stat Iulian Iancu, au impus divizarea Companiei Naţionale a Lignitului Oltenia în cinci entităţi, cu scopul declarat de a privatiza complexurile energetice. Năstase a pierdut alegerile, inclusiv în Gorj, unde era până atunci un fief al PSD.

Se pare că Florin Cârciumaru a învăţat din lecţia de atunci şi evită să îşi spună punctul de vedere cu privire la constituirea companiei Electra. În schimb, Ion Călinoiu se pune bine cu şefii şi repetă ce aude la aceştia. Iulian Iancu spunea duminică despre restructurarea sectorului energetic că nu poate fi iniţiată de un Guvern demis, în timpul campaniei electorale, în pragul iernii şi "pe uşa din spate", fapt susţinut şi de Călinoiu.

Vizualizări: 99

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: