Căpreni: Taxa de salubrizare obligatorie, ridicarea gunoiului nu

Localnicii comunei Căpreni se plâng de faptul că sunt nevoiţi să plătească servicii de salubrizare ne-efectuate. Reprezentanţii instituţiei spun că plata taxei de salubrizare este obligatorie indiferent dacă serviciile sunt sau nu efectuate, fiind instituită prin Hotărâre de Consiliu Local.

Oamenii nu vor să plătească integral taxa de salubrizare întrucât în luna martie gunoiul nu a fost ridicat, însă autorităţile locale nu acceptă să se scadă din suma datorată anual, banii aferenţi lunii respective. Localnicii spun că sunt condiţionaţi de plata impozitelor şi a taxei de salubrizare în condiţiile în care au nevoie de adeverinţe de la primărie. „Pe anul 2013 nu am plătit deloc taxa de salubrizare pentru că primăria nu acceptă plata lunară, ci plata anuală integrală. Noi nu vrem să plătim integral aceşti bani pentru că în luna martie gunoiul nu a fost ridicat. Până la data de 28 februarie s-a lucrat cu o firmă, iar începând cu data de 1 aprilie serviciile de salubrizare s-au efectuat cu o altă firmă. Eu, unul,  nu vreau să plătesc pentru un serviciu public ne-efectuat, însă dacă mă duc la primărie să cer vreo adeverinţă mă întreabă dacă am plătit impozitul şi gunoiul. Nu mi se pare normal ca peste 1500 de persoane să remunereze un serviciu ne-efectuat”, a declarat Nicolae Chiţibuş, localnic din Căpreni.

Plătesc servicii de salubrizare inexistente

Reprezentanţii primăriei Căpreni spun că taxa de salubrizare este obligatorie şi trebuie plătită anual indiferent dacă serviciile au fost efectuate sau nu. Vali Vieru, contabilul instituţiei, a precizat că taxa de salubrizare are regim de impozit. „Din punct de vedere legal, este vorba despre o taxă instituită prin Consiliul Local. Taxa de salubrizare este un fel de impozit, o taxă obligatorie şi fixă, care trebuie plătită anual indiferent dacă serviciul respectiv a fost sau nu efectuat. Pentru serviciile de salubrizare noi am mers pe o asociere, cu alte trei comune (Stoina, Stejari şi Dănciuleşti), constituită pe fonduri europene. Fiecare avem o participaţie de 25%. Noi am mers pe o asociaţie, însă ni s-a impus să renunţăm la asociaţie şi să înfiinţăm un SRL  pe primărie. De aceea a fost o întrerupere a funcţionării serviciului o lună de zile. În orice caz taxa de salubrizare e mult mai mică decât în alte localităţi, unde se lucrează cu firme private. La noi, valoarea taxei de salubrizare este de 2,5 lei/lună/persoană”, a declarat Vali Vieru. Acesta a mai menţionat că localnicii au posibilitatea de a contracta o firmă privată, însă trebuie să facă dovada contractării. „Cetăţenii de pe raza comunei care nu sunt mulţumiţi de activitatea de salubrizare pot încheia contract cu o firmă privată. Vin la primărie, ne prezintă contractul, iar noi îi scutim de la plata taxei de salubrizare”, a menţionat Vali Vieru.

Centrul de plasament din Cărbuneşti, modernizat

Complexul de Servicii Comunitare pentru Copilul în Dificultate din Târgu Cărbuneşti va intra într-un proces de reabilitare şi modernizare, după ce în data de 10 noiembrie a fost semnat contractul de finanţare între Ministerul Dezvoltării şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj. Lucrările vor fi executate de către o firmă din Bucureşti, valoarea acestora fiind de 1.098.999 lei fără TVA. Tot în cadrul proiectului se vor achiziţiona şi dotări în valoare totală de 470.000 de lei: birouri, paturi, mese, scaune piele ecologică, fotolii, canapele, masă inox, mobilă de bucătărie etc. (D.M.)

Vizualizări: 261

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: