Caracteristici importante cand alegi o gazduire web

Cand te decizi sa alegi o gazduire web trebuie sa ai in vedere mai multi parametrii de care sa tii cont. Desi multi ar crede ca cel mai important factor este pretul, de multe ori nu este chiar asa.

Sunt inca multe aspecte de care ar trebui sa tina cont cineva care cumpara domeniu pentru blogul sau afacerea sa. Ofertele de gazduire ieftina sunt din ce in ce mai multe, iar daca in trecut aveai putine variante in Romania si trebuia sa alegi un hosting de la o firma din afara, azi este chiar mai indicat sa optezi pentru o firma locala de hosting.

Acum 10 ani multi romani cumparau domenii de la firme precum Godaddy si alegeau sa-si gazduiasca site-urile tot acolo. In primul rand din comoditate, pentru ca aveai o singura factura de achitat, dar si pentru ca la noi calitatea serviciilor nu se ridica la nivelul celor din afara.

Azi lucrurile s-au schimbat, ba putem spune ca raportul calitate-pret inclina mult catre firmele de hosting locale. Avand in vedere ca se pot cumpara domenii la o astfel de firma, mai ales daca este vorba de domenii .ro, este evident ca tot mai muti romani aleg sa-si gazduiasca site-urile la firmele din tara.

Inca un aspect important de care trebuie sa tina cont cel care cumpara domeniu pentru blogul sau afacerea sa atunci cand decide providerul de la care va achizitiona hostig-ul: pachetul pe care-l alege din oferta sa. 

Caracteristici importante cand alegi o gazduire web


Asa cum am spus mai sus, nu pretul trebuie sa fie criteriul dupa care iti alegi o firma de hosting, mai ales daca ai mai multe site-uri de gazduit si vrei sa ai IP-uri diferite pentru fiecare site in parte.

Pe de alta parte nu trebuie sa faci risipa de bani, asa ca ar fi bine sa-ti faci o lista cu ofertele mai multor provideri, sa treci aici si ce ofera pentru suma de bani pe care o cer. In general se pleaca de la o oferta de baza, care de multe ori permite gazduirea unui singur domeniu si a mai multor subdomenii. Fiecare site inseamna resurse alocate si o baza de date.

Asadar ar trebui sa stii clar care sunt necesitatile tale si abia apoi sa alegi planul tarifar adecvat, sa-l compari cu restul de oferte si abia apoi sa decizi de unde cumperi.

Chiar daca gazduirea partajata este cea mai ieftina optiune, ar trebui sa tii cont si de varianta de a avea site-ul tau gazduit pe un IP dedicat. Deja aici spatiul de manevra se limiteaza, iar daca esti atent si la costurile de reinnoire al domeniului cumparat, este posibil sa ai deja o privire mai exacta a costurilor tale in timp.

Despre securitate s-ar putea discuta mai in amanunt, insa cu siguranta nu toata lumea are cunostintele necesare pentru a face o analiza corecta, prin urmare ceea ce poti face este sa te informezi de la alti clienti. In general gasesti pe site-ul firmei de hosting si o sectiune de comentarii, citeste-le si tragi singur concluzia.

Viteza de incarcare a site-ului


Viteza site-ului este foarte importanta, iar de multe ori chiar daca site-ul tau este perfect din acest punct de vedere, timpul de raspuns al serverelor pe care este gazduit site-ul te poate trage inapoi.

Verifica si vezi daca nu cumva pentru cativa centi in plus vei avea rezultate mai bune la alt provider. Trebuie sa stii ca de acest factor depinde in principal calitatea site-ului tau in ochii motoarelor de cautare. Degeaba ai tu continut bun si un design - template - modern, te poti trezi ca ai vizitatori putini, iar asta se rasfrange asupra veniturilor tale.

Spatiul alocat si resursele


Un alt factor important in decizia de a alege o firma de hosting este spatiul alocat si resursele puse la dispozitie pentru tine. Cate site-uri poti gazdui in contul tau, cate casute de email poti crea, cate baze de date ai dreptul sa-ti creezi si nu in ultimul rand ar fi bine sa stii de cata memorie si de ce procesor vei avea in medie nevoie pentru site in stadiul in care se gaseste el acum.

Ar mai trebui sa te gandesti cum va evolua site-ul tau, vei folosi multe poze, vei avea trafic mare, etc. Pentru ca ceea ce este valabil azi, maine s-ar putea sa se schimbe si sa ai nevoie de mai multe resurse. In cazul asta poti face un upgrade la contul tau, sau varianta mai neplacut ar fi sa te muti la alta firma. Asta inseamna munca si timp pierdut. 

In concluzie...


Concluzia noastra? Nu te uita doar la pret, este el foarte important dar de cele mai multe ori nu este definitoriu in alegerea unei firme de hosting. La final as mai adauga ceva: vechimea si seriozitatea firmei cu care lucrezi.

Suportul tehnic trebuie sa fie la dispozitia ta 24/7, chiar daca asta nu inseamna ca cineva iti va raspunde la email in cateva minute, totusi este de preferat sa-ti rezolve problemele in aceiasi zi in care ele apar. 

Vizualizări: 492

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: